Antena 3 CNN Externe Angela Merkel pune capăt speranţelor europene ale Turciei

Angela Merkel pune capăt speranţelor europene ale Turciei

Angela Merkel pune capăt speranţelor europene ale Turciei
Sursa foto: angela merkel
30 Sep 2009   •   14:46

Speranţele Turciei de a se alătura UE par să se fi încheiat după ce Germania a avertizat că este gata să se alăture Franţei şi Italiei în opoziţia la aderarea acestui stat. Partidul creştin democrat al Angelei Merkel şi Democraţii liberi sunt ostili integrării statului musulman cu 71 milioane locuitori.
CDU se opune Turciei din motive culturale, în timp ce liderul FDP, şi probabil viitorul ministru de externe Guido Westerwelle a declarat că economia acestui stat este prea departe de standardele europene pentru a se integra cu alte state membre. În plus, cum trei milioane de etnici turci trăiesc în Germania, mulţi ca cetăţeni, germanii se mai tem că o integrare ar aduce un val de imigranţi turci.
Cancelarul Angela Merkell a avertizat omologul turc Recep Tayyip Erdogan în cadrul unei discuţii telefonice că politica externă a Germaniei este revizuită. O întâlnire UE de analiză a rolului Turciei în unificarea Ciprului, în decembrie, va reprezenta primul test al politicii.
Reacţia Turciai la rezultatul alegerilor germane a fost deschisă, cercurile politice, citate de presa locală apreciind că "Turcia este cea care a pierdut".
Cancelarul german a declarat că ar prefera ca Turcia să aibă "o poziţie privilegiată" nu calitatea de membru.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Angela Merkel turcia
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close