Antena 3 Externe Angela Merkel susţine ideea ca UE să deţină drept de veto asupra bugetelor statelor membre

Angela Merkel susţine ideea ca UE să deţină drept de veto asupra bugetelor statelor membre

de N.B.    |    18 Oct 2012   •   11:51
Angela Merkel susţine ideea ca UE să deţină drept de veto asupra bugetelor statelor membre
Sursa foto: Foto: EPA/Intact Images

Cancelarul Angela Merkel consideră că Uniunea Europeană trebuie deţină pârghiile necesare pentru a respinge bugetul unei ţări membre în cazul în care acest nu respectă liniile trasate de uniune, informează AFP.

Cancelarul german a apărat, într-un discurs susţinut în Bundestag, ideea de a acorda comisarului european pentru Afaceri Economice drept de veto asupra bugetelor naţionale ale statelor membre.
   
"Credem, şi o spun în numele Guvernului german, că am putea face un pas înainte acordând Europei un drept real de ingerinţă în bugetele naţionale", a declarat ea, susţinând ideea de a acorda drept de veto în acest domeniu comisarului european pentru Afaceri Economice.

"Când vom avea un mecanism capabil să declare nevalid un buget (...) vom fi în punctul în care vom avea, bineînţeles, nevoie de cineva în cadrul comisiei care să aibă autoritate în materie şi doar comisarul pentru Afacei Europene poate face acest lucru", a declarat ea.
   
"Ştiu că multe state membre nu sunt încă pregătite pentru aşa ceva, din nefericire (...) dar aceasta nu schimbă cu nimic faptul că ne vom lupta pentru acest lucru", a declarat ea, stârnind ropote de aplauze.

Merkel i-a criticat pe cei care au respins imediat această idee exprimată recent de ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schäuble.
   
"Sunt uimită că imediat ce cineva face o propunere pentru ameliorarea credibilităţii (Europei) se strigă: nu va merge, Germania se izolează, nu vom face acest lucru. Nu în felul acesta construim o Europă credibilă", a subliniat cancelarul.

×
Subiecte în articol: Angela Merkel
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal
Parteneri
x close