Antena 3 CNN Externe Angela Merkel va dezveli un monument dedicat romilor ucişi în Holocaust

Angela Merkel va dezveli un monument dedicat romilor ucişi în Holocaust

Angela Merkel va dezveli un monument dedicat romilor ucişi în Holocaust
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de M.T.    |    24 Oct 2012   •   10:18

Cancelarul german Angela Merkel va dezveli, miercuri, la Berlin, un monument construit în memoria romilor ucişi în Holocaust în timpul Germaniei naziste.

Evenimentul vine după mulţi ani de întârziere, din cauza controverselor privind costurile şi designul memorialului.

Monumentul - o piscină circulară cu un mic soclu în centru - va fi amplasat în parcul Tiergarten, foarte aproape de Reichstag, clădirea Parlamentului german.

Experţii susţin că între 220.000 şi 500.000 de romi au fost ucişi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

La inaugurare vor fi prezenţi şi preşedintele Joachim Gauck, dar şi 100 de supravieţuitori ai Holocaustului.

„Pentru mine este foarte important să păstrăm o cultură a amintirii. Fiecare generaţie trebuie să se confrunte cu propria istorie. Şi pentru asta e nevoie să avem locuri potrivite unde oamenii să meargă atunci când martorii evenimentelor respective nu vor ma fi în viaţă”, a spus Merkel, într-un interviu pe canalul său de YouTube, citat de BBC.

Cancelarul Germaniei a recunoscut că relizarea memorialului a durat mult timp şi a dat naştere la numeroase discuţii, însă a reamintit că şi crearea monumentului dedicat evreilor ucişi în Europa s-a întins pe o perioadă de 15 ani.

Monumentul din parcul Tiergarten este opera artistului israelian Dani Karavan. Pe marginea piscinei a fost gravat poemul "Auschwitz" al italianului Santino Spinelli, memorialul curpinzând şi o cronologie a campaniilor de exterminare naziste.

Germania a recunoscut în mod oficial genocidul comis împotriva romilor şi a populaţiilor sinti (comunitate înrudită care trăieşte în zonele germanice din Europa Centrală) în 1982.


×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close