Antena 3 CNN Externe Angela Merkel, "varianta feminină a lui Don Corleone". Creştin-democraţii germani o acuză de ruinarea euro

Angela Merkel, "varianta feminină a lui Don Corleone". Creştin-democraţii germani o acuză de ruinarea euro

Angela Merkel, "varianta feminină a lui Don Corleone". Creştin-democraţii germani o acuză de ruinarea euro
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
09 Sep 2012   •   13:35

O nouă carte, "Naşa", scrisă de un membru al Uniunii Creştin Democrate (CDU) germane susţine că Angela Merkel s-a transformat în echivalentul feminin al liderului mafiot Don Corleone din The Godfather (Naşul), devenind obsedată de putere, relatează The Independent, în ediţia online.
   
Cartea, intitulată "Naşa: Cum reconstruieşte Angela Merkel Germania", este scrisă de Gertrud Höhler, în vârstă de 71 de ani, o veterană a creştin-democraţilor germani care i-a fost consilier fostului cancelar Helmut Kohl. Aceasta o acuză pe Merkel că ruinează euro, că este obsedată de putere şi că instaurează un regim autocrat la limita totalitarismului.
   
Höhler susţine că, dat fiind că Merkel a crescut în Germania de Est comunistă, ea nu înţelege cu adevărat democraţia şi este convinsă că cel mai important lucru este să rămână la putere. Ca urmare, afirmă ea, Merkel şi-a redus la tăcere toţi criticii şi s-a dispensat de adversarii politici înlăturându-i fără milă şi înjunghiindu-i în spate.
   
"Această femeie", a afirmat Höhler la o conferinţă de presă susţinută la lansarea cărţii sale săptămâna trecută, "a instalat deja un regim autocratic".
   
Höhler susţine că obsesia lui Merkel pentru putere a determinat-o pe aceasta să ignore convingerile politice şi principiile pentru a-şi garanta propria supravieţuire politică. Ea afirmă că, în calitate de fiică a unui pastor protestant din Germania de Est, Merkel a învăţat rapid că cel mai bine este să nu devină un disident şi să nu lupte pentru un principiu care i-ar fi putut prejudicia cariera. În noaptea în care a căzut Zidul Berlinului, în 1989, Merkel "a mers la saună", aminteşte autoarea.
   
Activităţile disidente ale actualului cancelar german în statul comunist au fost minime, adaugă ea. Una dintre cele mai dure critici ale acesteia la adresa regimului totalitar pare să fie cea exprimată în faţa soţiei unui coleg al tatălui ei: "lucrurul care m-a deranjat cel mai mult în legătură cu Germania de Est a fost că nu puteai cumpăra iaurt acceptabil".
   
Höhler susţine că deşi Merkel se vede ca o "Regină a Europei", în realitatea ea ruinează euro. "Nimeni nu o poate acuza pe maestra economisirii că este risipitoare", scrie ea. "Dar economisirile forţate reprezintă o încălcare a principiilor economiei de piaţă. Creşterea economică necesită venit şi consumatori", insistă ea.
   
Cartea a generat controverse în Germania după ce au fost publicate primele extrase dar pentru moment, comentează cotidianul britanic, nimeni nu pare să intenţioneze să o înlocuiască pe "Naşă", indiferent cât de autocratic ar fi regimul ei.

×
Parteneri
Alertă! Drone observate de la Baza Aeriana 57 Mihail Kogălniceanu
x close