Antena 3 CNN Externe Ani grei de pușcărie pentru patru oameni, după ce un incendiu a ucis 242 de persoane, într-un club din Brazilia

Ani grei de pușcărie pentru patru oameni, după ce un incendiu a ucis 242 de persoane, într-un club din Brazilia

Patru persoane au fost găsite vinovate pentru incendiul care a dus la moartea a 242 de oameni și rănirea a altor 600, într-un club din Brazilia. Toți cei patru au fost condamnați la ani grei de închisoare.

Ani grei de pușcărie pentru patru oameni, după ce un incendiu a ucis 242 de persoane, într-un club din Brazilia
Sursa foto: BBC
de Cerasela Stafie    |    12 Dec 2021   •   12:42

Tragedia a avut loc în anul 2013, în clubul Kiss din orașul Santa Maria. Nouă ani mai târziu, judecătorii au găsit patru vinovați: cel doi patroni ai localului și doi membri ai unei formații.

Dezastrul s-a petrecut în cursul nopții de 26 spre 27 ianuarie, în timpul unei petreceri la care participau în special studenți, cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani.

Infernul s-a declanșat când membrii formației care era pe scenă, Gurizada Fandangueira, au aprins artificii. Acestea, la rândul lor, au aprins materialul izolator de pe pereți și tavan, care a produs și vapori toxici.

Mulți dintre cei care se aflau în interior au murit arși, alții s-au intoxicat. Potrivit constatărilor oamenilor legii, locația nu avea stingătoare funcționale, iar semnalizarea de urgență era slabă. Oficialii au descoperit că existau doar două ieșiri de urgență, mult prea puține pentru numărul persoanelor din club.

În cadrul procesului au fost audiați 14 supraviețuitori și 19 martori. Întreaga desfășurare a evenimentelor din tribunal a fost transmisă în direct de televiziune, dar și pe alte platforme media, atrăgând atenția publicului la scară largă, scrie BBC.

Kátia Giane Pacheco Siqueira, fostă angajată a clubului Kiss și unul dintre supraviețuitori, a depus o mărturie emoționantă, în timp ce a descris cele 21 de zile pe care le-a petrecut în spital cu arsuri pe 40% din corp.

”Am țipat că nu vreau să mor”, și-a amintit ea. Tânăra a mai spus că politica clubului de noapte a fost: ”cu cât sunt mai mulți oameni înăuntru, cu atât mai bine”.

Procurorii au fost de aceeași părere, subliniind că ”goana după profit și folosirea artificiilor inadecvate și a spumei foarte inflamabile pe tavanul clubului” au dus la această tragedie.

Elissandro Spohr și Mauro Hoffmann, proprietarii cluburilor de noapte, au fost condamnați la 22, respectiv 19 ani de închisoare. Membrii trupei Marcelo de Jesus dos Santos și Luciano Bonilha Leão au primit o pedeapsă de 18 ani de închisoare fiecare.

Nemulțumiri în rândul rudelor victimelor și supraviețuitorilor

Cu toate acestea, cei patru au fost eliberați și vor rămâne așa în timp ce avocații lor vor face apel.

Dezastrul, unul dintre cele mai mortale incendii din Brazilia și asemănător cu tragedia petrecută în clubul Colectiv, a condus la o revizuire a reglementărilor de siguranță în cluburile de noapte și locații similare din întreaga țară, dar a evidențiat și problemele sistemului judiciar.

Aproximativ 20 de persoane au fost puse sub acuzare, la un anumit moment, în cadrul anchetei. Cu toate acestea, niciun oficial nu a fost condamnat. Primarul localității a fost anchetat pentru abatere administrativă în acest caz. S-a renunțat la acuzații după o solicitare a Ministerului Public, iar bărbatul a primit alte funcții publice.

Au fost puși sub acuzare și mai mulți pompieri, între ei și șeful brigăzii din localitate. Acesta a fost acuzat de neglijare în serviciu, după ce s-a descoperit că unul din subordonații săi conducea o firmă specializată în prevenirea incendiilor, firmă care colabora cu repectivul club.

În general, toți cei cercetați fie încă se judecă sau faptele au fost clasate, fie au primit pedepse mai mici: amenzi, sancțiuni. Toți sunt în libertate, până se vor judeca și apelurile depuse.

Acest lucru a dus la nemulțumirea rudelor victimelor. Oamenii sunt revoltați, iar asociația care îi reprezintă pe supraviețuitori și pe familiile celor uciși a deschis un proces la Curtea Inter-americană a Drepturilor Omului, în încercarea de a face dreptate, iar cei vinovați fie trași la răspundere.
 

 

 

×
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close