Antena 3 CNN Externe Ankara respinge propunerea lui Merkel de ?parteneriat privilegiat? cu UE

Ankara respinge propunerea lui Merkel de ?parteneriat privilegiat? cu UE

Ankara respinge propunerea lui Merkel de ?parteneriat privilegiat? cu UE
Sursa foto: turcia ue
29 Mar 2010   •   01:51

Turcia a criticat cancelarul Germaniei, Angela Merkel pentru propunerea sa de "partener privilegiat " cu UE, amintind că un asemenea statut nu există în cadrul blocului economic la care încearcă să adere.

"Parteneriatul privilegiat pur şi simplu nu există", declara ministrul pentru afaceri europene, Egemen Bagis. "Nu are nicio bază legală în Uniunea Europeană" .


Merkel se deplasează în Turcia, luni, pentru o delicată vizită de două zile pe fondul diferendelor cu liderii statului musulman pe marginea aderării la UE.
În cadrul unui interviu de săptămâna trecută publicat de presa turcă, Merkel declara că va insista pentru "parteneriat privilegiat " pentru Turcia, în locul unei aderări la UE, în timpul vizitei sale.

"Există relaţii interconectate între Turcia şi UE. Există 35 de capitole în discuţiile de aderare. Sunt încrezătoare că 27-28 diin ele pot fi abordate iar aceasta va însemna un parteneriat privilegiat," arăta aceasta pentru ziarul Milliyet .
Oficialul german a subliniat de asemenea că negocierile de aderare ale Turciei rămân "deschise fără limite" fără garanţii pentru o eventuală aderare pentru Turcia.


De la începerea discuţiilor de aderare, în 2005, Turcia a reuşit să deschidă doar 12 capitole din cele cerut candidaţilor la aderare.
Procesul a fost întârziat de ritmul lent al reformelor Ankarei şi refuzul de a permite statului membru UE Cipru- o ţară pe care nu o recunoaşte- accesul la porturile sale, conforn cu o uniune vamală cu Uniunea.

Pe lângă Germania, Franţa este de asemenea un oponent vocal la aderare UE. Cele două consideră că un stat musulman, relativ sărac, cu o populaţie de 71 milioane nu are ce căuta în Europa.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Angela Merkel Germania turcia
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close