Antena 3 CNN Externe ANSVSA: În Bulgaria sunt focare de boală animală Bluetongue. Maladia nu este periculoasă pentru om

ANSVSA: În Bulgaria sunt focare de boală animală Bluetongue. Maladia nu este periculoasă pentru om

ANSVSA: În Bulgaria sunt focare de boală animală Bluetongue. Maladia nu este periculoasă pentru om
de S.T.    |    08 Aug 2014   •   18:05

În Bulgaria se înregistrează, în prezent, focare de Bluetongue (Boala limbii albastre) și nu de febră aftoasă (Foot and Mouth Disease), așa cum eronat au apărut informații în presă, iar cele două maladii nu sunt periculoase pentru om, a anunțat, vineri, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

"În Bulgaria evoluează focare de Bluetongue (Boala limbii albastre) și nu de Foot and Mouth Disease (Febra Aftoasă). Chiar dacă ambele boli sunt virale și au unele manifestări asemănătoare, există diferențe în ceea ce privește speciile afectate, căile de transmitere, semnele clinice, măsurile de prevenire, control și cele de combatere. Niciuna dintre aceste boli nu constituie pericol pentru sănătatea omului", arată un comunicat remis Agerpres de ANSVSA.

Statele membre ale Uniunii Europene, dar și statele membre al Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animală (OIE), dețin sisteme electronice de alertă, prin care, imediat ce un nou caz de boală la animale este confirmat, el este notificat simultan statelor membre. Astfel, fiecare stat își poate institui propriile măsuri pentru a preveni apariția bolii respective pe teritoriul național.

Din acest punct de vedere, Bulgaria a notificat în ultima lună, către organismele internaționale responsabile, doar focare de bluetongue, arată reprezentanții Autorității.

În urma primirii acestor notificări, ANSVSA a convocat Grupul Național de Experți pentru Bluetongue, pentru a stabili măsurile care trebuie adoptate în vederea protejării efectivelor de rumegătoare din România.

Autoritățile bulgare au anunțat joi că ovinele și bovinele din unele zone din regiunea Gabrovo (centru-nord) au fost infectate cu boala limbii albastre, transmite BTA. Au fost luate măsuri pentru a limita răspândirea bolii, în condițiile în care între 50% și 60% dintre ovinele infectate mor, subliniază experții, avertizând că populația nu trebuie să consume carne de la animalele infectate.

În iulie a.c., Ministerul Agriculturii a alocat 400.000 de leva (200.000 euro) pentru dezinfectare, după ce au fost descoperite două focare ale bolii în sud-vestul țării. Ministrul agriculturii de atunci, Dimităr Grekov, a afirmat că nu există pagube semnificative, dar au fost cerute fonduri suplimentare de la Comisia Europeană, menționează BTA.

×
Subiecte în articol: Bulgaria ANSVSA
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close