Antena 3 CNN Externe Antonescu: România va fi „în prima linie” împreună cu SUA şi aliaţii, în cazul unei intervenţii în Siria

Antonescu: România va fi „în prima linie” împreună cu SUA şi aliaţii, în cazul unei intervenţii în Siria

Antonescu: România va fi „în prima linie” împreună cu SUA şi aliaţii, în cazul unei intervenţii în Siria
de M.T.    |    03 Sep 2013   •   17:20

România se va afla în prima linie, în cazul în care SUA şi aliaţii săi vor decide să intervină militar în Siria, a declarat preşedintele Senatului, Crin Antonescu, la finalul întâlnirii pe care a avut-o marţi cu ministrul adjunct de Externe al Israelului, Zeev Elkin.

„Ţara noastră va fi în prima linie a unei asemenea formule de intervenţie împotriva unor lucruri abominabile care se întâmplă în Siria, dar şi de prevenire a uriaşelor pericole care pândesc practic toată lumea civilizată din acea zonă”, a spus Antonescu, potrivit Mediafax.

Liderul liberal a afirmat însă că nu are calitatea oficială de a exprima poziţia statului român în cazul crizei din Siria, ci pe cea a majorităţii parlamentare.

„Cred că avem un consens în Senat şi în Parlamentul României. Considerăm că, în ceea ce priveşte cel puţin situaţia din Siria, comunitatea internaţională are obligaţii nu doar politice, ci în primul rând morale. Asemenea lucruri nu pot să permită la nesfârşit tăcerea şi pasivitatea şi nu e vorba doar de lucruri care se întâmplă acum în Siria, ci de perspectiva întrutotul îngrijorătoare a armei chimice de exemplu, arme nucleare, arme de mare forţă de distrugere să intre pe mâna, să fie la îndemâna unor organizaţii teroriste de pildă sau a unor lideri politici iresponsabili”, a afirmat preşedintele Senatului.

În acelaşi timp, Zeev Elkin a precizat că statul Israel nu duce o campanie de lobby pentru o intervenţie în Siria şi că problema utilizării armelor chimice este una a întregii lumi.

„Statul Israel nu duce o campanie de lobby pentru o intervenţie în Siria. Problema utilizării armamentului chimic nu este o problemă a Israelului, ci este o problemă a întregii lumi. Şi nu trebuie să fii israelian ca să înţelegi că nu trebuie să taci atunci când se face uz de arme chimice pentru uciderea în masă”, a declrat Elkin.

„Orice încercare de a fi atacaţi din partea Siriei sau pericol ca armanentul chimic să cadă pe mâinile unor organizaţii teroriste pot şi ne vor obliga să acţionăm”, a continuat oficialul israelian.

De asemenea, Elkin consideră că lipsa unei reacţii în cazul Siriei ar crea un precedent periculos.

„Suntem într-un moment în care întreg Orientul Mijlociu arde. Suntem în situaţia în care Israelul este cea mai stabilă ţară din Orientul Mijlociu. Şi noi suntem foarte îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă în Siria. Folosirea armelor chimice pentru uciderea oamenilor nevinovaţi, femei, copii, este o linie roşie care, odată trecută, dacă nu va avea reacţie pe măsură, o vom întâlni şi în alte cazuri”, a spus ministrul adjunct de Externe al Israelului.

×
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close