Antena 3 CNN Externe Antony Blinken și Serghei Lavrov se întâlnesc la Geneva pentru a discuta despre criza din Ucraina

Antony Blinken și Serghei Lavrov se întâlnesc la Geneva pentru a discuta despre criza din Ucraina

Diplomaţi de rang înalt din SUA şi Rusia urmau să se întâlnească vineri în Elveţia pentru a discuta despre tensiunile în creştere din Ucraina, după ce o serie de întâlniri între oficialii celor două părţi în ultima săptămână nu au adus niciun progres.

Antony Blinken și Serghei Lavrov se întâlnesc la Geneva pentru a discuta despre criza din Ucraina
Sursa foto: Twitter/SecBlinken
de Alexandra Ionescu    |    21 Ian 2022   •   09:26

Secretarul de stat american Antony Blinken a sosit la Geneva pentru discuţii cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, după o trecere prin Europa menită să consolideze angajamentele aliaţilor americani de a sancţiona Rusia dacă aceasta va continua cu o invazie în Ucraina.

Speranţele Washingtonului de a construi un front de opoziţie faţă de Moscova au fost îngreunate de comentariile preşedintelui american Joe Biden la o conferinţă de presă de miercuri, în care a prezis că Rusia va „intra" în Ucraina şi a spus că Moscova va plăti scump

Rusia a masat zeci de mii de soldaţi la graniţa cu Ucraina, iar statele occidentale se tem că Moscova plănuieşte un nou asalt asupra unei ţări pe care a invadat-o în 2014 pentru a anexa peninsula Crimeea.

Rusia neagă că plănuieşte un atac, dar spune că ar putea lua măsuri militare nespecificate dacă nu este îndeplinită o listă de cereri, inclusiv o promisiune din partea NATO de a nu primi niciodată Ucraina în organizaţie.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat despre comentariile lui Biden, a declarat că Rusia a primit avertismente similare de cel puţin o lună. „Credem că acestea nu contribuie în niciun fel la dezamorsarea tensiunii care a apărut acum în Europa şi, mai mult, pot contribui la destabilizarea situaţiei", a declarat Peskov.

Miercuri, la Kiev, Blinken a încercat să reasigure Ucraina de sprijinul Statelor Unite, potrivit Mediafax.

Blinken, înainte de a se întâlni joi la Berlin cu oficiali germani, francezi şi britanici, a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin ar putea ordona o invazie iminentă. Adjunctul lui Blinken, Wendy Sherman, şi adjunctul lui Lavrov, Serghei Ryabkov, s-au întâlnit de asemenea la Geneva săptămâna trecută, unde ambele părţi au expus poziţii aparent ireconciliabile. Preşedintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy s-a adrest joi pe Twitter „marilor puteri” amintindu-le că nu există incursiuni minore şi naţiuni mici. „La fel cum nu există victime minore şi durere mică din cauza pierderii celor dragi".

×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close