Antena 3 CNN Externe Antony Blinken va vizita Kievul „pentru a consolida angajamentul SUA față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”

Antony Blinken va vizita Kievul „pentru a consolida angajamentul SUA față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”

Secretarul de stat Antony Blinken va vizita Ucraina săptămâna aceasta, pe măsură ce tensiunile dintre SUA și Rusia escaladează din cauza unei posibile invazii ruse, a anunțat marți Departamentul de Stat.

Antony Blinken va vizita Kievul „pentru a consolida angajamentul SUA față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”
Sursa foto: Getty Images/ Hector Vivas
de Alexandra Ionescu    |    18 Ian 2022   •   15:50

Blinken va fi marți la Kiev, într-o călătorie aranjată în grabă pentru a arăta sprijinul SUA, în urma discuțiilor diplomatice neconcludente dintre Moscova și Occident de săptămâna trecută, care nu au reușit să rezolve dezacordurile grave cu privire la Ucraina și alte chestiuni legate de securitate.

În schimb, acele întâlniri par să fi crescut temerile cu privire la o invazie rusă, iar administrația Biden a acuzat Rusia că pregătește un pretext pentru intervenție. Rusia a negat cu furie acuzația.

De la Kiev, Blinken va călători joi la Berlin, unde se va întâlni cu omologii săi germani, britanici și francezi pentru a discuta un posibil răspuns la orice acțiune militară rusă. Rusia a adunat aproximativ 100.000 de soldați cu tancuri și alte arme grele pe propriul teritoriu, lângă granița cu Ucraina, ceea ce mulți observatori cred că ar putea fi pregătirea pentru o invazie.

Blinken se va întâlni miercuri cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenski și cu ministrul de externe Dmytro Kuleba „pentru a consolida angajamentul Statelor Unite față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a declarat Departamentul de Stat într-un comunicat.

„Călătoria urmărește o diplomație extinsă cu aliații și partenerii noștri europeni cu privire la o abordare unită ]n ceea ce prive;te amenințarea pe care o reprezintă Rusia pentru Ucraina și eforturile noastre comune de a o încuraja să aleagă diplomația și detensionarea în interesul securității și stabilității”, a spus departamentul. .

Luni, principalul diplomat al Rusiei a respins acuzațiile SUA conform cărora pregătește un pretext pentru a invada Ucraina. Adresându-se reporterilor, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a respins afirmația SUA drept „dezinformare totală”.

Lavrov a reafirmat că Rusia așteaptă săptămâna aceasta un răspuns scris din partea SUA și a aliaților săi la cererea Moscovei de garanții obligatorii conform cărora NATO nu va îmbrățișa Ucraina sau alte națiuni ex-sovietice și nu își va staționa forțele și armele acolo.

Washingtonul și aliații săi au respins ferm cererile Moscovei în timpul întâlnirii dintre Rusia și SUA de săptămâna trecută.

Casa Albă a declarat vineri că oficialii americani au ajuns la concluzia că Rusia a desfășurat deja agenți în estul Ucrainei controlat de rebeli pentru a comite acte de sabotaj acolo și de a învinui Ucraina pentru a crea pretextul pentru o posibilă invazie.

Înainte de vizita lui Blinken la Kiev, o delegație de senatori americani a vizitat Ucraina pentru a sublinia sprijinul Congresului pentru țară, potrivit AP

„Delegația noastră bipartizană a Congresului trimite un mesaj clar comunității globale: Statele Unite îi sprijină în totalitate pe partenerii noștri ucraineni pentru a-și apăra suveranitatea și în fața agresiunii persistente a Rusiei”, a declarat senatorul Jeanne Shaheen.

Vorbind luni într-o vizită la Kiev, ministrul german de externe Annalena Baerbock a avertizat că „orice escaladare ulterioară ar avea un preț mare pentru regimul rus – economic, politic și strategic” și ea a subliniat necesitatea de a continua negocierile.

„Suntem pregătiți să avem un dialog serios cu Rusia, deoarece diplomația este singura modalitate de a dezamorsa această situație extrem de periculoasă”, a spus ea.

×
Subiecte în articol: Antony Blinken Ucraina vizita SUA angajament
Parteneri
Pensia care dispare de la 1 septembrie 2024
x close