x close

Anunţ îngrijorător legat de cutremurul din Chile. Replicile au ajuns la 500 şi ar putea continua un an

de D.G.    |    22 Sep 2015   •   22:24
Anunţ îngrijorător legat de cutremurul din Chile. Replicile au ajuns la 500 şi ar putea continua un an 817

Cutremurul cu magnitudine de 8,4 resimțit în seara zile de 16 septembrie în mai multe regiuni din Chile a fost urmat, până în dimineața zilei de 22 septembrie, de 550 de replici, iar acestea se vor produce în continuare timp de cel puțin un an, a declarat marți directorul Centrului de Seismologie din această țară sud-americană, Sergio Barrientos, transmite Agepres.
Dintre replicile de până acum, câteva au avut magnitudine mai mare de 7, iar aproximativ 20 au fost peste magnitudinea 6, a afirmat specialistul.

El analizează cu mare atenție aceste mișcări telurice, în cadrul unui studiu menit să realizeze o 'hartă a deplasărilor tectonice', care să reflecte 'procesul de înaintare a plăcii Nazca sub placa sudamericană'. În acest scop, sunt observate și datele de la cutremurul din 27 februarie 2010, care a avut magnitudinea de 8,8, și de la seismul din 1 aprilie 2014, din Iquique, cu magnitudine de 8,2.

'Replicile sunt cutremure de mai mică intensitate, care au loc în zona de ruptură a unui seism mai mare și se produc din cauză că scoarța terestră continuă să se așeze în falie', a explicat Rodrigo Cienfuegos, directorul Centrului de Cercetare în domeniul Gestionării Integrate a Dezastrelor din cadrul Universității Catolice din Santiago de Chile. În opinia lui, este de așteptat ca replicile cutremurului din 16 septembrie să aibă o intensitate și frecvență tot mai reduse pe măsură ce trece timpul. 'Având în vedere magnitudinea de 8,4, se pot aștepta replici multă vreme', a susținut el.

În acest context, Rodrigo Cienfuegos a menționat că seismul din februarie 2010, al doilea ca magnitudine din istoria țării și al optulea la nivel mondial, a fost urmat de 10.000 de replici și că este posibil ca numărul lor să mai crească.

Seismul de săptămâna trecută s-a resimțit în special în regiunea Coquimbo din partea de nord a statului Chile și s-a soldat cu 13 morți și peste 9.000 de persoane afectate și a provocat daune la peste 5.000 de clădiri. Din cauza amenințării de tsunami, au fost evacuate aproape un milion de persoane din zona de litoral.Citeşte mai multe despre:

cutremur Chile
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati