x close

Anunţul de ultim moment făcut de Turcia: Bashar al-Assad, 6 luni până să părăsească puterea

de D.G.    |    20 Oct 2015   •   18:01
Anunţul de ultim moment făcut de Turcia: Bashar al-Assad, 6 luni până să părăsească puterea 817

Turcia este dispusă să accepte o tranziție politică în Siria în care președintele Bashar al-Assad va rămâne la putere în mod simbolic timp de șase luni înainte de a renunța la funcție și discută în legătură cu această chestiune cu aliații săi occidentali, au declarat marți doi oficiali guvernamentali de rang înalt, relatează Reuters, preluată de Agerpres

'Lucrăm la un plan privind plecarea lui Assad. El (Assad) poate rămâne timp de șase luni și noi acceptam acest lucru deoarece va fi o garanție a plecării lui', a declarat pentru Reuters unul dintre oficiali sub rezerva anonimatului.

'Am înregistrat unele progrese în discuțiile noastre privind această chestiune cu Statele Unite ale Americii și cu alți aliați ai noștri. Nu există un consens cu privire la momentul începerii perioadei de șase luni, însă credem că nu va mai fi mult până atunci', a mai spus oficialul turc.

Statele Unite ale Americii vor face această propunere Rusiei, a afirmat unul dintre oficialii turci, însă nu este clar dacă Moscova va agrea ideea. În urmă cu trei săptămâni, Rusia a lansat lovituri aeriene în Siria în sprijinul lui Assad în lupta acestuia cu insurgenții care doresc înlăturarea sa de la putere.

Statele europene au încercat să găsească o poziție comună privind rolul lui Assad în soluționarea crizei siriene. Franța dorește ca Assad să plece cât mai curând posibil, în timp ce Germania ar prefera implicarea acestuia în faza de tranziție înainte de a părăsi puterea, amintește Reuters.

Într-un interviu difuzat de televiziunea iraniană pe 4 octombrie, Assad a declarat că niciun oficial străin nu ar trebui să decidă viitorul Siriei, inclusiv stabilirea unei perioade de tranziție care se pune în discuție.

'Viitorul sistem politic și ce indivizi guvernează Siria, acestea sunt decizii care îi revin poporului sirian. De aceea aceste declarații nu ne privesc', a spus Assad.

 

Citeşte mai multe despre:

Bashar al-Assad turcia
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati