Antena 3 CNN Externe Anunţul făcut de Casa Albă. Cum contrazice Washingtonul Turcia

Anunţul făcut de Casa Albă. Cum contrazice Washingtonul Turcia

Anunţul făcut de Casa Albă. Cum contrazice Washingtonul Turcia
de O.P.    |    09 Oct 2014   •   08:36

Crearea unei zone-tampon între Siria şi Turcia, în vederea protejării persoanelor strămutate din cauza conflictului armat din Siria, "nu este studiată" la Washington, a anunţat miercuri Casa Albă, relatează AFP.

"Este o idee pe care turcii au avansat-o în mai multe rânduri, iar noi am discutat, evident, cu ei despre ea, dar nu este studiată în prezent", a declarat Josh Earnest, un purtător de cuvânt al Executivului american.

Cu câteva ore mai devreme, secretarul de Stat american John Kerry a afirmat, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său britanic Philip Hammond, că această idee merită "efortul să fie examinată".

"Nu am exclus-o niciodată, dar nu intenţionăm să o punem în practică în acest stadiu", a subliniat Jennifer Psaki, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, încercând să rectifice "tirul" un pic mai târziu.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a pledat în mai multe rânduri pentru instaurarea unei zone-tampon şi unei zone de excludere aeriană în nordul Siriei, cu scopul de a proteja sectoare aflate sub controlul opoziţiei moderate faţă de preşedintele sirian Bashar al-Assad şi populaţii care se refugiază din calea războiului civil din ţara lor.

Parisul a anunţat miercuri că susţine o asemenea iniţiativă. Şeful statului francez François Hollande susţine crearea unei asemenea zone-tampon "pentru găzduirea şi protejarea persoanelor deplasate", a anunţat preşedinţia franceză, după o convorbire telefonică între Hollande şi Erdogan.

×
Parteneri
Produsul tradițional preferat de români care nu va mai avea același gust
x close