Antena 3 CNN Externe Anunţul făcut de TEPCO în urmă cu scurt timp: "Credem că apă contaminată s-a scurs în ocean"

Anunţul făcut de TEPCO în urmă cu scurt timp: "Credem că apă contaminată s-a scurs în ocean"

Anunţul făcut de TEPCO în urmă cu scurt timp: "Credem că apă contaminată s-a scurs în ocean"
Sursa foto: Foto: agoracosmopolitan.com
22 Iul 2013   •   20:11

Operatorul TEPCO a recunoscut luni, pentru prima dată, că ape subterane radioactive acumulate la baza centralei avariate Fukushima s-au scurs în oceanul Pacific, aflat în vecinătate, informează AFP.

Mărturisirea a fost făcută după o zi de la alegerile senatoriale câştigate de Partidul Liberal-Democrat (PLD, dreapta) al premierului japonez Shinzo Abe, foarte favorabil energiei nucleare.
   
Tokyo Electric Power (TEPCO), compania care administrează centrala avariată Fukushima Daiichi, a anunţat la începutul lui iulie că în aceste ape subterane au fost detectate doze semnificative de elemente radioactive.
   
Ea a anunţat totodată o multiplicare de 110 ori a nivelului de cesiu 134 înregistrat într-un puţ de prelevare situat între reactoare şi mare.
   
Aceste substanţe radioactive s-au scurs din reactoare ale centralei devastate în urma unui seism urmat de tsunami pe 11 martie 2011, în nord-estul arhipelagului, după care au poluat ape subterane.
   
TEPCO a afirmat că aceste ape poluate erau prezente în betonul şi în armaturile de otel ale fundaţiei centralei, părând să îndepărteze o difuzare masivă în mare.
   
"Acum credem că apa contaminată s-a scurs în mare", a declarat luni pentru AFP un purtător de cuvânt al companiei de energie electrică însărcinată cu alimentarea cu electricitate a megalopolisului Tokyo.
   
El a spus că acestă scurgere radioactivă în ocean ar fi limitată. "Datele privind apa de mare nu arată o creştere anormală a nivelului de radioactivitate", a asigurat acest purtător de cuvânt.
   
Centrala nucleară Fukushima Daiichi, situată la aproximativ 220 de kilometri nord-est de Tokyo, a fost devastată de o catastrofă naturală pe 11 martie 2011. Combustibilul s-a topit în trei dintre cele şase reactoare ale instalaţiei, ceea ce explică prezenţa a numeroase elemente radioactive în zonă.
   

×
Subiecte în articol: Tepco apa radioactiva Oceanul Pacific
Parteneri
Alertă! Drone observate de la Baza Aeriana 57 Mihail Kogălniceanu
x close