Antena 3 CNN Externe Apelul „sfâșietor” pentru pace al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski: „Acesta este pământul nostru și aceasta este istoria noastră”

Apelul „sfâșietor” pentru pace al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski: „Acesta este pământul nostru și aceasta este istoria noastră”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ținut joi un discurs în limba sa natală rusă, adresându-se poporului Rusiei într-un ultim efort de a preveni războiul. La mai puțin de trei ore mai târziu, forțele ruse au atacat Ucraina. Discursul lui este reprodus mai jos.

Apelul „sfâșietor” pentru pace al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski: „Acesta este pământul nostru și aceasta este istoria noastră”
Sursa foto: Twitter
de Alexandra Ionescu    |    24 Feb 2022   •   10:16

”Aș dori să mă adresez cetățenilor Rusiei în mod direct, nu în calitate de președinte, ci în calitate de cetățean al Ucrainei și mă adresez cetățenilor Rusiei așa cum aș face cetățenilor Ucrainei.

Împărtășim o graniță de peste 2000 de kilometri. Soldații tăi sunt staționați de-a lungul ei, aproape două sute de mii de soldați și mii de vehicule militare. Liderii tăi au ales ca ei să facă un pas înainte și să intre pe teritoriul altei țări. Și acel singur pas ar putea fi începutul unui mare război pe continentul european.

Întreaga lume vorbește despre ceea ce s-ar putea întâmpla zi de zi. Un pretext pentru război ar putea apărea în orice moment. Orice provocare, orice incident, ar putea fi scânteia unui foc care arde totul.

Vi s-a spus că această flacără va aduce eliberarea poporului Ucrainei. Dar poporul ucrainean este liber. Ei își amintesc de propriul trecut și își vor construi propriul viitor.

Ei construiesc, nu distrug, așa cum v-au spus ei înșiși zi de zi la televizor.

Ucraina din știrile tale și Ucraina din viața reală sunt două locuri complet diferite, iar diferența este că cea din urmă este reală.

Îți spun că suntem naziști. Dar cum poate un popor care a pierdut opt ​​milioane de vieți pentru a-i învinge pe naziști să susțină nazismul? Cum pot fi nazist? Spune-i-o bunicului meu, care a luptat în al Doilea Război Mondial ca infanterist sovietic și a murit colonel într-o Ucraina independentă.

Ei vă spun că urâm cultura rusă. Cum se poate urî o cultură? Orice cultură? Vecinii îmbogățesc întotdeauna culturile celuilalt. Cu toate acestea, nu facem parte dintr-un întreg. Nu ne poți înghiți. Suntem diferiti. Dar această diferență nu este un motiv de dușmănie. Vrem să ne stabilim propriul curs și să ne construim propria istorie: pașnic, calm și sincer.

Ți-au spus că voi ordona un atac asupra Donbasului, voi ordona împușcături și bombardamente fără discriminare. Acest lucru duce la câteva întrebări – unele foarte simple.

În cine tragem? Ce bombardăm? Donețk, pe care l-am vizitat de zeci de ori? Unde m-am uitat în chipurile oamenilor, în ochii lor? Strada Artyoma, unde m-am plimbat cu prietenii? Arena Donbas, unde am susținut băieții noștri împreună cu băieții ucraineni la Campionatele Europene?

Parcul Shcherbakov, unde am băut cu prietenii când băieții noștri au pierdut? Luhansk? Unde este îngropată mama celui mai bun prieten al meu? Unde se odihnește și tatăl lui? Rețineți că acum vă vorbesc tuturor în rusă, dar nimeni din Rusia nu știe semnificația acestor locuri, a acestor străzi, a acestor nume, a acestor evenimente.

Toate acestea sunt străine pentru tine, necunoscute.

Acesta este pământul nostru și aceasta este istoria noastră. Pentru ce vei lupta și cu cine? Mulți dintre voi ați vizitat Ucraina. Mulți dintre voi aveți rude aici.

Unii ar fi putut studia la universități ucrainene și s-au împrietenit cu ucraineni. Ne cunoști caracterul, ne cunoști oamenii și ne cunoști principiile. Știi ce prețuim. Așa că opriți-vă și ascultați pe voi înșivă, vocea rațiunii, vocea bunului simț.

Să ne auzi. Poporul ucrainean vrea pace, la fel ca și guvernul lor. Nu numai că o doresc, ci demonstrează acea dorință de pace. Ei fac tot ce pot. Nu suntem singuri: este adevărul că Ucraina este susținută de multe națiuni. De ce? Nu este vorba de pace cu orice preț.

Este vorba despre pace și principii, de justiție, de drept internațional. Este vorba despre dreptul la autodeterminare, ca fiecare persoană să-și determine propriul viitor. Este dreptul fiecărei societăți, și al fiecărei persoane, la securitate, la o viață fără amenințări. Sunt sigur că aceste drepturi sunt importante și pentru tine.

Adevărul este că acest lucru trebuie să se termine înainte de a fi prea târziu. Dacă conducerea Rusiei nu vrea să ne întâlnească la masă de dragul păcii, poate că va sta la acea masă cu voi.

Voi, rușii, vreți un război? Mi-aș dori foarte mult să știu răspunsul, dar acel răspuns depinde doar de dumneavoastră, de cetățenii Federației Ruse. Vă mulțumim pentru atenție.

×
Subiecte în articol: Ucraina Rusia Volodimir Zelenski apel pace
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close