Antena 3 CNN Externe Apelul către Donald Trump al unui jurnalist distins cu Pulitzer, cu origini românești

Apelul către Donald Trump al unui jurnalist distins cu Pulitzer, cu origini românești

Apelul către Donald Trump al unui jurnalist distins cu Pulitzer, cu origini românești
29 Ian 2017   •   12:31

Un jurnalist la New York Times, cu origini româneşti, foloseşte povestea tatălui său - român din Cernăuţi - pentru a face apel la Donald Trump să fie îngăduitor cu imigranţii. Ziaristul spune că el nu ar fi existat dacă tatăl său n-ar fi reuşit să ia viaţa de la capăt în America, unde a fost primit cu braţele deschise. Nicholas Kristoff îi reaminteşte lui Donald Trump că şi el provine din părinţi imigranţi, relatează Digi24.

„Tatăl meu s-a născut în România, pe teritoriul aflat acum în Ucraina. Familia făcea parte dintr-o reţea de spionaj pentru rezistenţa poloneză. S-au opus atât naziştilor, cât şi sovieticilor. Avem rude ucise de nazişti la Auschwitz, dar şi ucise de sovietici în Siberia. O parte a familiei a plecat în Polonia, o parte în România. Tatăl meu a riscat enorm şi a fugit în Iugoslavia”, spune Nicholas Kristoff, jurnalist New York Times.

„A fost trimis într-un lagăr de concentrare. A fost mutat de acolo cu un tren, dar jumătate dintre refugiaţii români erau executaţi, jumătate erau eliberaţi. El a fost în jumătatea noroacoasă”, adaugă jurnalistul.

„Când intrau în portul New York, o femeie din Boston i-a spus bun venit, tinere american. Ideea că urma să fie american, deşi nici nu ştia engleză, deşi nici un pusese piciorul pe pământ american, a fost foarte emoţionantă”, povestește Nicholas Kristoff.

„Dacă biserica nu l-ar fi sponsorizat, probabil n-ar fi ajuns în Statele Unite, eu nu l-aş fi cunoscut niciodată, familia noastră nu ar fi apărut. Sunt foarte, foarte recunoscătoare”, spune soția jurnalistului.

„Când această biserică l-a ajutat pe tatăl meu în 1952, asta nu a rezolvat problema globală a refugiaţilor. Nu a avut niciun efect. A fost ca o picătură într-o găleată. Dar a transformat complet familia Kristof. A transformat complet. Vă mulţumesc foarte mult”, afirmă Nicholas Kristoff.

×
Subiecte în articol: Donald Trump imigranti
Parteneri
Record de viteză pe un drum naţional din România
x close