Antena 3 CNN Externe Apocalipsa economică în Marea Britanie! Urmează cinci trimestre de recesiune și o inflație de peste 13% la toamnă, avertizează Banca Angliei

Apocalipsa economică în Marea Britanie! Urmează cinci trimestre de recesiune și o inflație de peste 13% la toamnă, avertizează Banca Angliei

Marea Britanie va intra în recesiune până la sfârșitul anului 2022.

Apocalipsa economică în Marea Britanie! Urmează cinci trimestre de recesiune și o inflație de peste 13% la toamnă, avertizează Banca Angliei
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Aug 2022   •   16:29

Recesiunea va dura mai bine de un an și va fi la fel de profundă precum cea din anii '90, cu o inflație estimată să depășească 13%, pe fondul creșterii prețului gazelor și combustibililor auto.

Aceste anticipări vin din cea mai credibilă și autorizată sursă posibilă din Regatul Unit: Banca Angliei, notează Daily Mail.

În contextul economic agravat de pandemie și de războiul din Ucraina, instituția a majorat ratele de dobândă cu jumătate de procent, până la 1,75%. Este cea mai mare creștere într-o singură rundă consemnată din 1997.

Economiștii spun că scumpirea banilor adaugă cel puțin 1.000 de lire sterline pe an împrumuturilor ipotecare cu dobândă variabilă.

De asemenea, ei acuză Banca Angliei că a acționat prea lent în timp ce țara se îndreaptă spre recesiune.

O recesiune de cinci trimestre

Prețurile energiei vor arunca economia britanică într-o recesiune de cinci trimestre, cu scăderi trimestriale ale Produsului Intern Brut (PIB) și o contracție de până la 2,1%.

Spre comparație, recesiunea din 2008 - 2009 a dus la o contracție a PIB de 6% în Marea Britanie.

Revenirea va fi foarte slabă în raport cu standardele istorice, a estimat joi Banca Angliei, indicând o prognoză de creștere zero sau nesemnificativă a PIB până după anul 2025.

Guvernatorul instituției, Andrew Bailey (foto), a dat vina pe Rusia într-o proporție "covârșitoare" pentru criza economică și "șocul energetic", factori care vor împinge mai multe gospodării în sărăcie și, de asemenea, vor face ca mai mulți oameni să-și piardă locurile de muncă.

"Prețurile futures la vânzările de gaze cu ridicata pentru sfârșitul acestui an... aproape s-au dublat din luna mai. Acestea sunt în prezent de aproape șapte ori mai mari decât sugerau prognozele în urmă cu un an. Este în mare măsură o consecință a restricțiilor impuse de Rusia la livrările de gaze către Europa, precum o consecință a riscului de reduceri suplimentare", a spus Bailey.

Potrivit specialiștilor de la Banca Angliei, indicele prețurilor de consum va marca o creștere de 13,3% în octombrie.

Acest puseu inflaționist, cel mai mare din ultimii 42 de ani, este probabil în cazul în care Autoritatea britanică de reglementare în domeniul energetic, Ofgem, va crește plafonul de preț al facturilor de energie până la 3.450 de lire sterline.

×
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close