Antena 3 CNN Externe Aproximativ 17.000 de persoane au manifestat pe străzile Greciei împotriva austerităţii

Aproximativ 17.000 de persoane au manifestat pe străzile Greciei împotriva austerităţii

Aproximativ 17.000 de persoane au manifestat pe străzile Greciei împotriva austerităţii
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
08 Sep 2013   •   10:27
Aproximativ 17.000 de persoane, potrivit poliţiei, au manifestat sâmbătă seară, în oraşul Salonic (nord), la apelul sindicatelor împotriva politicii de austeritate aplicate în Grecia în ultimii patru ani, notează AFP, conform Agerpres.
 
'Toţi împreună pentru a învinge austeritatea şi sărăcia', era scris pe principalul banner al sindicatelor din sectorul privat, GSEE, şi bugetar, Adedy. 
 
Circa 4.500 de poliţişti au fost detaşaţi la Salonic, al doilea oraş ca mărime din Grecia, pentru asigurarea securităţii, conform sursei amintite. 
 
Manifestanţii au defilat prin centrul oraşului, închis timp de peste patru ore circulaţiei autovehiculelor. 
 
În paralel cu marşul de protest, un grup format din mai multe zeci de persoane au aruncat cu pietre şi sticle împotriva forţelor de ordine, care au ripostat făcând uz de gaze lacrimogene. Aproximativ 20 de persoane au fost reţinute, a informat poliţia. 
 
Adunările au fost organizate cu ocazia inaugurării, sâmbătă dimineaţă, de către premierul grec, Antonis Samaras, a celui de-al 78-lea Târg Internaţional de la Salonic, organizat în fiecare an în luna septembrie. 
 
Samaras şi-a exprimat încrederea că ţara va reveni la creştere economică în 2014 şi va realiza un excedent bugetar primar, insistând pentru continuarea reformelor cu scopul de a însănătoşi economia. 
 
În afara marşului principal al sindicatelor, au mai avut loc trei manifestaţii organizate de stânga extraparlamentară, de asociaţiile şi partidele care se opun deschiderii unor mine de aur în Peninsula Calcidică învecinată, precum şi de sindicatul comunist Pame. 
 
Liderul principalului partid din opoziţie - Stânga radicală Syriza -, Alexis Tsipras, a participat la manifestaţii şi a cerut 'alegeri' anticipate pentru a respinge politica de austeritate. 
 
Nemulţumirile sociale şi-au făcut din nou apariţia mai ales după valul de transferuri ale funcţionarilor publici, demarate de curând de guvern în cadrul restructurării sectorului bugetar. 
 
Sindicatul profesorilor din învăţământul secundar, Olme, urmează să declanşeze o grevă , pe 11 septembrie, după începerea anului şcolar, iar Adedy îi va urma cu încetarea activităţii pe 18 şi 19 septembrie.

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close