Antena 3 CNN Externe Arabia Saudită și restul țărilor OPEC îi dau cu flit lui Joe Biden. Analist: "O creștere de fațadă"

Arabia Saudită și restul țărilor OPEC îi dau cu flit lui Joe Biden. Analist: "O creștere de fațadă"

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și statele partenere au decis, miercuri, creșterea producției de petrol cu 100.000 de barili pe zi.

Arabia Saudită și restul țărilor OPEC îi dau cu flit lui Joe Biden. Analist: "O creștere de fațadă"
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Aug 2022   •   17:14

Este o măsură care se va aplica din luna septembrie și care este estimată să aibă un impact redus asupra piețelor.

Decizia vine după luni de insistențe din partea președintelui SUA, Joe Biden, relatează presa internațională.

Ritmul de creștere de 100.000 de barili pe zi stabilit de OPEC+ (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și statele partenere) este mai redus decât cel din ultimele luni, în pofida presiunilor Președinției SUA.

Membrii grupului de 23 de națiuni vor suporta proporțional volumul creșterilor de producție petrolieră, urmând ca doar Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite să înregistreze creșteri semnificative.

OPEC+ crește producția prin scăderea ritmului

Pentru lunile iulie și august, OPEC+ a stabilit creșteri ale producției de petrol de peste 600.000 de barili pe zi.

Decizia de miercuri, luată în cadrul unei videoconferințe, nu le oferă prea multe avantaje clienților, afectați din ce în ce mai mult de presiunile inflaționiste ale prețurilor carburanților, în contextul războiului din Ucraina.

Nu s-a discutat dacă producția va continua să crească în următoarele luni.

O nouă reuniune a OPEC+ este programată pe 5 septembrie.

Miercuri, indicele Brent a pierdut câștigurile înregistrate marți, marcând o majorare de 1,6%, până la nivelul de 102,12 dolari / baril de petrol, la ora 16.00, după fusul orar al României.

"Dintr-o perspectivă a echilibrelor globale, creșterea minusculă a cotelor decisă astăzi - cea mai mică din 1986 în termeni absoluți și cea mai mică la nivel procentual, este de fațadă. Însă, dacă preturile la pompă vor continua să scadă, Casa Albă își va asuma, probabil, meritul pentru decizie", afirmă Bob McNally, președintele unei firmei de consultanță cu sediul în Washington.

"Am observat că OPEC a crescut semnificativ producția în iulie și august, iar acum continuă acest lucru. În final, nu ne interesează volumul barililor, ci întrebarea este dacă scad prețurile", a declarat, la rândul său, Amos Hochstein, consilier pentru Securitate Energetică la Departamentul de Stat din Washington.

Marți, Statele Unite au aprobat vânzarea de armament în valoare de 3,05 miliarde de dolari în Arabia Saudită, inclusiv sisteme Patriot.

×
Subiecte în articol: Arabia Saudita Joe Biden OPEC
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close