Antena 3 CNN Externe Arabia Saudită va crea locuri de muncă pentru femei

Arabia Saudită va crea locuri de muncă pentru femei

Arabia Saudită va crea locuri de muncă pentru femei
09 Mai 2008   •   12:34

Criza care a lovit economia Arabiei Saudite a relansat discuţia asupra locurilor de muncă pentru femei, autorizate, dar limitate, şi a forţat ca elementele cele mai conservatoare ale regimului să îşi revizuiască părerea asupra acestei probleme. Faisal bin Muammar, şeful organismului însărcinat cu restabilirea dialogului naţional, a declarat că rata mare a şomajului din ţară, combinată cu dependenţa economiei saudite de cele şapte milioane de muncitori străini este pe cale să forţeze mâna celor mai aprigi opozanţi ai locurilor de muncă pentru femei.

Locuri speciale?
Dezbaterea privind angajarea femeilor s-a aprins atât de mult în ultimele săptămâni în regatul wahhabit, încât acum nu se mai pune problema dacă vor fi create sau nu, ci toţi se întreabă dacă este bine ca spaţiul de lucru să fie mixt sau trebuie să li se ceară întreprinderilor să creeze locuri speciale pentru femei. „Cea mai mare parte sunt de acord să deschidă larg, pentru femei, accesul la locurile de muncă, în măsura în care fetele au astăzi mai multe diplome universitare decât bărbaţii. Nu putem continua cu cele şapte milioane de muncitori străini şi femeile noastre licenţiate să stea acasă”, a declarat Muammar. „Dar întrebarea este dacă ştim să creăm astefel de slujbe, dacă ele trebuie să muncească în locuri separate sau mixte. Trebuie să stabilim reguli pentru asta”.

Transportul, o problemă
Arabia Saudită este una dintre cele mai conservatoare ţări din lume. Instanţele religioase sunt puternice şi impun o tutelă a bărbaţilor asupra femeilor, le interzic acestora să apară în public în compania bărbaţilor care nu le sunt rude şi le privează de dreptul de a conduce o maşină. Separarea a costat scump această ţară. Mii de străini sunt, de exemplu, angajaţi ca simpli şoferi, pentru a diminua efectele interdicţiei impuse femeilor, de a şofa.

Cu ocazia unui forum care i-a reunit luna trecută pe imami, miniştri şi femeile de afaceri, un grup de femei, aşezate separat încât să fie auzite, dar nu şi văzute, au estimat că întreprinderile vor trebui să le garanteze anumite servicii suplimentare, în special în transport, date fiind regulile.

„Arabia Saudită are această particularitate în care marea majoritate a schimbărilor şi a dezvoltării au fost făcute la iniţiativa Guvernului, şi societatea este cea care trebuie să le facă faţă uneori”, a estimat oficialul.

Arabia Saudită nu are partide politice sau Parlament ales. Puterea aparţine familiei regale, ale cărei decizii sunt aprobate de imami.

Arabia la zi

×
Parteneri
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionari
x close