Antena 3 CNN Externe Arabia Saudită vrea să furnizeze rachete sol-aer rebelilor sirieni

Arabia Saudită vrea să furnizeze rachete sol-aer rebelilor sirieni

Arabia Saudită vrea să furnizeze rachete sol-aer rebelilor sirieni
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de M.Z.    |    16 Iun 2013   •   17:21

Arabia Saudită intenţionează să furnizeze opoziţiei siriene rachete antiaeriene pentru a combate aviaţia preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a anunţat, duminică, săptămânalul german Der Spiegel, informează Mediafax.

Potrivit publicaţiei, care citează un raport confidenţial primit săptămâna trecută de serviciile de informaţii şi de Guvernul german, Riyadul analizează posibilitatea de a trimite rachete sol-aer cu rază scurtă de acţiune, MANPADS, rebelilor sirieni.

Aceste rachete, portabile şi care pot fi lansate de pe umăr, pot atinge avioane şi elicoptere ce zboară la altitudine joască şi le-au oferit mujahedinilor afgani un avantaj determinant în faţa trupelor sovietice în anii '80.

Arabia Saudită este un susţinător esenţial al rebelilor sirieni şi pledează de multă vreme pentru aprovizionarea lor cu arme.

Statele Unite au anunţat săptămâna trecută că vor să le furnizeze un ajutor militar rebelilor sirieni în lupta lor împotriva regimului lui Bashar al-Assad, după ce au declarat că au dovezi că acesta a depăşit "linia roşie" recurgând la arme chimice la scară redusă.

Uniunea Europeană a ridicat embargoul asupra armelor pentru opoziţia siriană, pus în aplicare luna trecută, pavând astfel calea către o susţinere mai mare a rebelilor, într-un conflict soldat deja cu 93.000 de morţi şi care durează de doi ani.

×
Subiecte în articol: Arabia Saudita Bashar al-Assad
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close