Antena 3 CNN Externe Arabii resping discuţiile de pace dacă Israel nu opreşte colonizarea

Arabii resping discuţiile de pace dacă Israel nu opreşte colonizarea

Arabii resping discuţiile de pace dacă Israel nu opreşte colonizarea
Sursa foto: ierusalim
29 Mar 2010   •   12:52

Liderii arabi au exclus reluarea discuţiilor de pace israeliano-palestiniene dacă Israel nu opreşte construirea de noi colonii şi a cerut preşedintelui american Barack Obama să menţină opoziţia sa.
La finalul unui summit de două zile în Libia, ei au cerut lui Obama se rămână fidel "poziţiei sale iniţiale" de a depune eforturi pentru a opri colonizarea evreiască a pământului palestinian, ce prezintă "un obstacol periculos" la eforturile de pace.

Summitul a fost dominat de anunţul anterior al Israelului că intenţionează să construiască 1600 noi case pentru colonişti în Ierusalimul de Est, pe care palestinienii îl privesc ca fiind capitala viitorului lor stat.
Efoturile americane de angaja discuţii indirecte întrre Israel şi palestinieni au fost zădărnicite de anunţ, care a venit la doar câteva zile după ce arabii acceptaseră să acorde o şansă negocierilor de pace.

Liderii arabi au promis măsuri politice şi legale pentru a confrunta Israelul şi au adoptat o rezoluţie de a strânge 500 milioane de dolari ca ajutor pentru a impulsiona prezenţa palestiniană în Ierusalim, anunţat şeful Ligii Arabe, Amr Mussa .

"Reluarea negocierilor palestiniano-israeliene cere ca Israelul să implementeze angajamentele legale prin oprirea tuturor activităţilor de colonizare în teritoriile palestiniene ocupate, inclusiv Ierusalimul de Est," se arată în reoluţia finală.


Declaraţia insistă pe "necesitatea de a avea un calendar pentru aceste negocieri şi să fie reluate de unde au rămas, pe baza a ceea ce a fost acceptat în procesul de pace."

Întălnirea de la Sirte a mai stabilit şi "un plan de acţiune ce include măsuri politice şi legale de a confrunta tentativele Israelului de a iudeiza Ierusalimul şi agresiunea repetată a locaşurilor sale sfinte."
Ministrul irakian de Externe,Hoshyar Zebari, a declarat că fondul este menit "a creşte prezenţa palestiniană în Ierusalim," care este locaţia moscheii Al-Aqsa, cel de-al treilea locaş sfânt al islamului.
Oficialii Ligii Arabe au precizat că fondul va fi folosit pentru a îmbunătăţi infrastructura, a construi puţuri de apă, spitale, şcoli, ca şi oferire de compensaţii financiare pentru palestinienii evacuaţi din casele lor de autorităţile israeliene.

Summitul a venit pe fondul acuzelor premierului israelian Benjamin Netanyahu, care a promis că nu va renunţa la planurile sale de colonizare din Ierusalimul de Est, lansate la adresa palestinienilor că ar bloca eforturile de pace.
"Continuăm să vedem că palestinieni îşi întăresc poziţiile lor. Nu arată niciun semn de moderaţie," arăta Netanyahu.
Preşedintele palestinian Mahmud Abbas a exclus orice discuţii cu statul evreu până ce nu opreşte colonizarea.

Antena3.ro

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close