Antena 3 CNN Externe "Arestarea lui Trump în SUA ar arunca lumea în aer, iar America e vitală pentru existența României", spune analistul de politică externă Bogdan Chirieac

"Arestarea lui Trump în SUA ar arunca lumea în aer, iar America e vitală pentru existența României", spune analistul de politică externă Bogdan Chirieac

Temerile cu privire la o revoltă a susținătorilor fostului președinte Donald Trump au crescut în Statele Unite, după ce liderul republican a anunțat că ar putea fi arestat și le-a cerut adepților să iasă în stradă.

de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Mar 2023   •   12:29

Trump așteaptă să vadă dacă va fi pus sub acuzare în ancheta privind banii cu care i-a fost cumpărată tăcerea unei actrițe de filme pentru adulți.

Miliardarul ar fi avut cu aceasta o aventură în urmă cu mai mulți ani.

Fostul președinte se declară nevinovat și spune că procurorul districtual din New York, Alvin Bragg, duce împotriva sa o investigație motivată politic.

În contextul acestui scandal, autoritățile din capitala americană se tem că episodul asaltului de la Capitoliu s-ar putea repeta. Drept urmare, clădirea legislativului american a fost înconjurată cu garduri de protecție iar dispozitivul de securitate a fost întărit.

Citește și: Donald Trump: "Aş fi putut negocia cu Rusia să preia anumite zone din Ucraina"

Măsuri similare au fost dispuse și la tribunalul din Manhattan, în New York.

Analistul de politică externă Bogdan Chirieac a comentat situația din SUA și-a exprimat rezervele în legătură cu o eventuală arestare a lui Donald Trump.

Bogdan Chirieac: "Eventuala arestare a lui Donald Trump, o prostie care împinge lumea în prăpastie"

"Eu mă aștept ca Donald Trump să nu fie arestat, până la urmă. Un procuror de tipul a ceea ce noi am numi, în România, 'hashtag' ar arunca lumea-n aer. Donald Trump este fostul președinte al Statelor Unite. Un om cu bune, cu rele, dar care este în continuare popular în Statele Unite. Iar vina pentru care ar trebui să fie arestat nu se referă la trădare de țară, pentru că atunci am discuta altceva. Nu a vândut secrete Rusiei sau Chinei, ci este o poveste ciudată cu o prostituată (...) care a fost sau nu a fost plătită ca să nu mai vorbească în campanie electorală.

Deci, astea sunt chestiuni care țin dedesubtul campaniilor electorale americane (...) Le vedem de multe ori în filme și multe sunt și adevărate. Așa se desfășoară campania electorală americană. E un festival al democrației, dar și al iscusinței echipelor de campanie.

Deci, arestarea lui Trump pentru o astfel de vină este o prostie din toate punctele de vedere. O prostie făcută de sistemul judiciar american, care împinge lumea de pe marginea prăpastiei în prăpastie.

Bogdan Chirieac: "America e vitală pentru existența României"

Donald Trump a vorbit despre 'deep state', despre statul subteran, încă din timpul primului său mandat.

Și, într-adevăr, au fost multe lucruri discutabile acolo.Știți foarte bine (că) i-au arestat principalii consilieri, apoi s-a văzut că FBI a făcut presiuni asupra lor. Donald Trump i-a eliberat și i-a exonerat de orice vină. Președintele SUA are această capacitate (...) 

Agenții FBI care au făcut aceste fapte, inclusiv falsificarea de probe, n-au fost trimiși în judecată. S-a 'mermelit' ancheta, s-a închis...Deci, da, sunt multe umbre în ultimii ani și în justiția americană. Dar, pentru noi, America este liderul lumii libere. Pentru România are o importanță vitală, nu esențială, acum.

America este vitală pentru existența statului român, pentru prosperitate, pentru democratizare, pentru ce vreți dumneavoastră. Orice tulburare la vârf în Statele Unite este în detrimentul lumii libere, în general, și al României în special", a spus Bogdan Chirieac la Antena 3 CNN.

Foto: susținători ai lui Donald Trump adunați în fața Tribunalului din Manhattan, New York, înaintea posibilei puneri sub acuzare a fostului președinte

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close