Antena 3 CNN Externe Argentina deschide frontul popular şi diplomatic în lupta cu Londra pentru Insulele Falkland

Argentina deschide frontul popular şi diplomatic în lupta cu Londra pentru Insulele Falkland

Argentina deschide frontul popular şi diplomatic în lupta cu Londra pentru Insulele Falkland
Sursa foto: falkland
02 Apr 2010   •   17:53

Britanicii au fost avertizaţi să stea departe de marşurile din Buenos Aires de vineri, când mii de persoane sunt aşteptate să protesteze în cel mai mare miting anti-britanic din ultimii ani.
Demonstranţii vor ajunge la Ambasada britanică pentru a aniversa scurta ocupare de pe 2 aprilie de către Argentina a Insulelor Falkland în 1982.
Comemorarea din acest an a primit un impuls în plus din cauza scandalului iscat de exploatarea de coastă efectuată de companiile britanice, ce a reaprins pretenţia teritorială a Argentinei pentru insulele pe care le denumeşte Malvinas.
Marşul este organizat de Asociación Civil Combatientes en Malvinas şi are susţinerea a mai multor sindicate. Deşi marşurile de anii trecuţi au strâns doar câteva sute de persoane, acum sunt aşteptate mii.
Organizatorii cer blocarea completă a platformei petroliere "pirat" Ocean Guardian, a companiei londoneze Desire Petroleum şi un boicot pentru produsele britanice în Argentina.
La începutul săptămânii, preşedintele Argentinei, Cristina Kirchner, a vorbit despre lupta nesfârşită pentru a obţine suveranitatea arhipeleagului disputat de cele două state.
"Lupta va fi eternă, dar nu va fi ca în trecut, cu forţă. Vom organiza o luptă culturală, politică şi diplomatică pe toate fronturile şi la toate forumurile în apărarea moştenirii noastre care nu este numai atât, ci şi managementul resurselor noastre."
Protestele de vineri vor fi organizate, deşi Desire Petroleum a anunţat că petrolul descoperit este de proastă calitate.
Disputa dintre cele două state s-a intensificat recent tocmani din cauza exploatării petroliere. Argentina a obţinut susţinerea mai multor state sud-americane în chestiunea pretenţiei sale asupra Falkland şi a cerut ONU să convoace Marea Britanie la discuţii.
Londra a subliniat că nu va discuta niciodată despre suveranitatea Falkland, dar poate negocia exploatările petroliere.
Antena3.ro

×
Parteneri
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionari
x close