Antena 3 CNN Externe Armata afgană încearcă să salveze 18 ocupanţi ai elicopterului moldovean, răpiţi de talibani

Armata afgană încearcă să salveze 18 ocupanţi ai elicopterului moldovean, răpiţi de talibani

Armata afgană încearcă să salveze 18 ocupanţi ai elicopterului moldovean, răpiţi de talibani
Sursa foto: Foto:.khaama.com
25 Noi 2015   •   13:04

Armata afgană desfăşoară miercuri o operaţiune în încercarea de a salva 18 persoane, inclusiv doi cetăţeni moldoveni, răpite de talibani marţi, după aterizarea de urgenţă a elicopterului lor într-o regiune instabilă din nordul Afganistanului, informează AFP.
   
Trei pasageri ai acestui elicopter închiriat de armata afgană au fost deja ucişi de insurgenţi, inclusiv un cetăţean moldovean, a anunţat miercuri Guvernul Republicii Moldova.
   
Operaţiunile de căutare, care au fost reluate miercuri dimineaţă, potrivit Ministerului afgan al Apărării, s-au dovedit dificile, deoarece zona în care s-a produs accidentul este parţial controlată de talibani, care încearcă din primăvară să-şi extindă insurecţia în nordul Afganistanului.
   
Marţi seara, la câteva ore după aterizarea de urgenţă a aparatului, trupele chemate în ajutor în provincia Faryab au întâmpinat rezistenţa insurgenţilor.
   
În total, 21 de persoane se aflau la bordul elicopterului închiriat de armata afgană de la o societate privată din Republica Moldova.
   
Cei "trei membri ai echipajului - doi piloţi şi un mecanic (...) sunt cetăţeni moldoveni", a declarat premierul interimar moldovean, Gheorghe Brega. Unul dintre ei a fost ucis, la fel ca alţi doi ocupanţi ai elicopterului, în timp ce doi cetăţeni moldoveni figurează printre cei 18 ostatici, a precizat el.
   
Aparatul de zbor, de tip Mi-17, a efectuat o "aterizare de urgenţă din cauza unei probleme tehnice, în apropiere de Maimana", capitala provinciei Faryab, a precizat Ministerul afgan al Apărării într-un comunicat.
   
Rebelii talibani, foarte numeroşi în zona Maimana, s-au deplasat la locul accidentului, în districtul Pashtun Kot, şi au tras focuri de armă asupra pasagerilor.
   
"Doi soldaţi (afgani) şi un străin au fost ucişi" de rebeli, a continuat ministerul, potrivit căruia "18 pasageri au fost luaţi prizonieri" de talibani. Autorităţile nu au precizat dacă ostaticii sunt militari sau civili.
   
Talibanii, cunoscuţi pentru faptul că exagerează propriile acţiuni, au prezentat altă versiune asupra faptelor miercuri dimineaţă, pe site-ul lor, dând asigurări că au "doborât" elicopterul, au ucis cinci pasageri şi au capturat alţi 15.
   
În schimb, ei nu precizează că deţin cetăţeni străini. Ostaticii "sunt în locuri sigure şi îi anchetăm", au afirmat rebelii islamişti.
   
Misiunea NATO în Afganistan, care este formată din 13.000 de soldaţi străini, nu a dorit să se exprime pe tema acestui incident, dar un purtător de cuvânt a dat asigurări că "niciun american" nu se afla la bordul elicopterului.

×
Subiecte în articol: Afganistan
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close