Antena 3 CNN Externe Austria va desfăşura militari la frontiera cu Italia

Austria va desfăşura militari la frontiera cu Italia

Austria va desfăşura militari la frontiera cu Italia
02 Apr 2016   •   16:47

Austria intenţionează să desfăşoare militari la frontiera cu Italia, în pasul Brenner, pentru a preveni un potenţial aflux de migranţi spre nordul Europei în perioada următoare, a declarat ministrul apărării Minister Hans Peter Doskozil, pentru ediţia de sâmbătă a publicaţiei germane Die Welt, potrivit Agerpres.

Austria îşi anunţase deja intenţia de a înăspri controalele la frontiere în caz de necesitate, însă declaraţia ministrului apărării pare să intensifice acest discurs, notează Reuters. 

'Întrucât graniţele externe ale UE nu sunt protejate eficient deocamdată, Austria îşi întări în curând controalele stricte la frontiere. Aceasta înseamnă controale masive la (trecătoarea) Brenner, inclusiv cu soldaţi', a declarat oficialul austriac pentru Die Welt. 

În opinia sa, protejarea frontierelor externe va trebui să se afle în viitor în centrul politicii europene de apărare. Militarii ar putea furniza sprijin pentru apărarea graniţelor şi ajuta la înregistrarea migranţilor, la eforturile de asistenţă umanitară şi la deportări, a indicat Doskozil. 

Acesta şi-a reiterat apelul pentru o misiune UE formată din civil şi militari care să sprijine agenţia Frontex la graniţele externe acolo unde este nevoie, posibil în Grecia, Bulgaria sau Italia. Potrivit lui Doskozil, Austria intenţionează să prezinte o propunere în acest sens la viitoarea reuniune a miniştrilor apărării din UE, mai multe state sprijinind deja această iniţiativă. 

În condiţiile în care principalul traseu de migraţie, aşa-numita ruta balcanică, a fost practic închis, în principal în urma restricţiilor impuse la frontierele Austriei, Viena se teme de dezvoltarea unor noi căi prin Bulgaria sau Albania, pe măsură ce se vor relua traversările pe Mediterana din Libia spre Italia. 

Luni, 4 aprilie, intră în vigoare acordul încheiat între Uniunea Europeană şi Ankara pentru stoparea valului de migraţie pe traseul principal pe care peste un milion de persoane au ajuns din Turcia pe insulele elene din Egeea. 

'Ne aşteptăm la o folosire intensă a rutei central-mediteraneene în săptămânile următoare. Numai săptămâna trecută, 5.000 de refugiaţi au sosit pe ruta central-mediteraneeană. Când vremea se va îmbunătăţi, aceste cifre vor creşte puternic. Bandele de traficaţi se pregătesc deja', a atenţionat ministrul austriac.

×
Subiecte în articol: Austria militari
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close