Antena 3 CNN Externe Un alt război se prefigurează la orizont? | SUA spune că armata chineză a devenit mai agresivă și mai periculoasă

Un alt război se prefigurează la orizont? | SUA spune că armata chineză a devenit mai agresivă și mai periculoasă

”Armata chineză a devenit mai agresivă și mai periculoasă”, spune șeful de stat major al SUA. În timp ce Washingtonul încearcă să consolideze alianțele în Pacific, generalul Mark Milley spune că încercările Beijingului de a-și extinde influența sunt ”nu sunt benigne”.

Un alt război se prefigurează la orizont? | SUA spune că armata chineză a devenit mai agresivă și mai periculoasă
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    25 Iul 2022   •   12:37

”Armata chineză a devenit mult mai agresivă și mai periculoasă în ultimii cinci ani”, a declarat Milley în timpul unei călătorii în Indo-Pacific.

Generalul Mark Milley, șeful armatei americane, a declarat că numărul de interceptări de către avioanele și navele chineze în regiunea Pacificului și cele ale americanilor și ale aliaților în regiunea Pacificului a crescut considerabil.

”Mesajul Beijingului este că armata chineză, atât în aer, cât și pe mare, a devenit în mod semnificativ și vizibil mai agresivă în special în această regiune”.

Comentariile sale au venit în timp ce președintele indonezian, Joko Widodo, se pregătea să plece luni la Bejiing pentru o vizită de două zile, unde se va întâlni cu președintele chinez, Xi Jinping.

Va fi pentru prima dată în doi ani când un lider străin este primit individual de Beijing, în afară de Jocurile Olimpice de iarnă din februarie.

Călătoria lui Milley în regiune este concentrată asupra amenințării Chinei. El va participa la o întâlnire a șefilor apărării din Indo-Pacific săptămâna viitoare în Australia, unde subiectele cheie vor fi escaladarea creșterii militare a Chinei și nevoia de a menține un Pacific liber, deschis și pașnic.

Oficialii militari americani au ridicat, de asemenea, semnale de alarmă cu privire la posibilitatea ca China să invadeze Taiwanul până în 2027. China și-a intensificat provocările militare împotriva națiunii insulare, deoarece încearcă să o intimideze pentru a se uni cu continentul comunist.

SUA și alții sunt, de asemenea, îngrijorați de faptul că un acord de securitate recent semnat de Beijing în aprilie, cu Insulele Solomon, ar putea duce la înființarea unei baze navale chineze în Pacificul de Sud.

SUA și Australia au spus Insulelor Solomon că găzduirea unei baze militare chineze nu va fi tolerată, informează The Guardian.

Administrația Biden a luat măsuri pentru a-și extinde relația militară și de securitate cu națiunile indo-pacifice, ca parte a unei campanii de construire a unei rețele mai puternice de alianțe în curtea din spate a Chinei și de a contracara influența tot mai mare a Chinei.

Milley, care s-a întâlnit duminică cu generalul Andika Perkasa, șeful armatei indoneziene, a spus că națiunile din Pacific, precum Indonezia doresc ca armata americană să fie implicată în regiune.

×
Subiecte în articol: China Taiwan razboi Pacific SUA
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close