Antena 3 CNN Externe Armata chineză vrea să finanţeze de pe bursă un plan ambiţios de extindere a forţelor navale

Armata chineză vrea să finanţeze de pe bursă un plan ambiţios de extindere a forţelor navale

Armata chineză vrea să finanţeze de pe bursă un plan ambiţios de extindere a forţelor navale
11 Sep 2013   •   21:35

Armata chineză, cu un buget militar de 166 miliarde de dolari anul trecut şi depăşit la nivel mondial doar de cel al Statelor Unite, intenţionează să atragă de pe piaţa de capital peste 1 miliard de dolari pentru a finanţa achiziţia de echipamente necesare construirii de nave de război.
   
China îşi dezvoltă rapid forţele navale în contextul disputelor cu mai multe ţări vizând apele teritoriale în Marea Chinei de Sud şi Marea Chinei de Est, potrivit Financial Times, citat de Mediafax.
   
Autorităţile de la Beijing vor să împingă companiile din sectorul de apărare, controlate încă în foarte mare parte de stat, să se apropie de sectorul privat şi să intre pe pieţele de capital pentru a se devolta în continuare, potrivit publicaţiei britanice.
   
Cel mai mare constructor naval al ţării, China Shipbuilding Industry, a anunţat că intenţionează să atragă fonduri de 8,5 miliarde de yuani (1,4 miliarde de dolari) prin plasament privat de acţiuni.
   
Banii vor fi folosiţi pentru achiziţia de echipamente necesare producţiei de nave de război, potrivit companiei, care a descris planul ca fiind începutul unei strategii de folosire a pieţelor de capital pentru fianţarea industriei de apărare a Chinei.
   
China a crescut cheltuielile pentru apărare începând de la mijlocul anilor '80. În pofida creşterilor anuale de peste 10% înregistrate în ultimele două decenii, cu excepţia unui singur an, bugetul de apărare al Chinei reprezintă mai puţin de un sfert din cel al Statelor Unite, care au cheltuit 682 miliarde de dolari anul trecut.

×
Subiecte în articol: China nava de razboi
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close