Antena 3 CNN Externe Armata egipteană se declară în favoarea dialogului, pentru soluţionarea crizei

Armata egipteană se declară în favoarea dialogului, pentru soluţionarea crizei

Armata egipteană se declară în favoarea dialogului, pentru soluţionarea crizei
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
08 Dec 2012   •   15:46

Armata egipteană a apreciat sâmbătă, într-un comunicat, că "dialogul este cea mai bună şi singura cale" de soluţionare a crizei dintre preşedintele islamist Mohamed Morsi şi opoziţie din ultimele două săptămâni, relatează AFP.
   
"Calea dialogului este cea mai bună şi singura cale ce permite să se ajungă la un compromis şi la o mai bună reprezentare a intereselor naţiunii şi cetăţenilor ei", subliiază un purtător de cuvânt al armatei, citat în acest text, care reprezintă prima reacţie oficială a armatei faţă de aceste tulburări.
   
În lipsa unui dialog, "vom intra pe o pistă obscură care va conduce la un dezastru. Nu vom permite acest lucru", se arată în comunicat, care îndeamnă la "respectarea legalităţii şi regulilor democratice asupra cărora am convenit".
   
"Armata s-a aflat întotdeauna de partea marelui popor egiptean şi este hotărâtă să îi protejeze unitatea", se subliniază în comunicat.
   
Armata nu s-a pronunţat în favoarea vreunei tabere de la începutul crizei declanşate de decretul lui Morsi prin care şi-a acordat prerogative suplimentare şi puteri depline.
   
Vineri seara, noi manifestaţii au avut loc în faţa palatului prezidenţial, în cartierul Heliopolis, la Cairo.
   
Manifestanţii reclamă retragerea decretului şi denunţă un referendum programat pentru 15 decembrie asupra unui proiect al unui Constituţii, acuzat că deschide calea unei sporiri a islamizării legislaţiei şi că nu oferă garanţii libertăţilor.

Preşedintele s-a arătat ferm în menţinerea decretului şi referendumului, iar opoziţia a respins o propunere de dialog, pe care a calificat-o "neserioasă".

×
Subiecte în articol: armata Egipt criza dialog
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close