Antena 3 CNN Externe Armata israeliană a interceptat o navă cu ajutor umanitar destinată Fâşiei Gaza

Armata israeliană a interceptat o navă cu ajutor umanitar destinată Fâşiei Gaza

Armata israeliană a interceptat o navă cu ajutor umanitar destinată Fâşiei Gaza
Sursa foto: israel armata
06 Feb 2009   •   06:03

Marina israeliană a interceptat o navă ce transporta ajutoare umanitare din Liban spre Gaza şi a tractat vasul în port joi, în timp ce organizaţiile internaţionale încearcă să spargă blocada Israelului.
A fost prima dată când forţele israeliene au ?capturat? un vas cu ajutoare, după ce unele au fost lăsate să treacă, iar multe au fost întoarse din drum. Interceptarea aceasta a fost condamnată de Siria şi Liban.
Între timp, discuţiile din Egipt pentru ajungerea la un acord pe termen lung de încetare a focului în Gaza au ajuns într-un punct mort. O delegaţie Hamas a părăsit Cairo fără să se ajungă la vreo înţelegere. Oficialii egipteni au raportat că ofiţerii de securitate au percheziţionat delegaţia Hamas ce se întorcea la Gaza şi au confiscat 11,5 milioane de dolari. Banii au fost puşi la o bancă în Egipt, fără a se preciza ce se va întâmpla cu ei, iar delegaţiei i s-a permis să revină în Gaza.
Negocierile vor continua săptămâna viitoare, punctele principale în discuţie fiind, pe lângă încetarea focului, problema graniţelor şi a contrabandei.
Israel doreşte un acord prin care Hamas să nu mai introducă arme în Gaza. Susţine că zeci de rachete Grad ce au fost trase spre oraşele israeliene au fost livrate de Iran şi introduse prin tunelurile de la graniţa cu Egiptul.
SUA şi alte state iau în considerare folosirea unei forţe maritime internaţionale pentru a opri afluxul de arme spre Gaza, au declarat oficiali joi după discuţii de două zile ce au avut loc în Danemarca.
Blocada israeliană împiedică organizaţiile pro-palestiniene să trimită ajutoare în Gaza. De altfel, după ce au lăsat joi câteva nave din Cipru să ajungă în Gaza, nava din Liban a fost oprită, Israelul considerând că aceasta a fost o provocare deoarece nu are relaţii cu Libanul şi nu se putea şti ce sau cine este la bord.
Reporteri de la televiziunile arabe Al-Jadeed şi Al-Jazeera, care erau la bordul vasului, au declarat că soldaţii israelieni au tras focuri de armă înainte de a se urca la bord şi de a-i bate pe membrii echipajului. De altfel, se puteau auzi focuri de armă pe fundalul transmisiilor lor prin telefon.
Nava a fost adusă în port, de unde Israelul promite că va trimite ajutoarele pe uscat către Gaza, iar nava va fi trimisă în Liban. În aceeaşi zi, Israelul a expuzat 18 activişti ce erau la bordul vasului, din care 15 duşi la graniţa cu Libanul, iar trei trimişi spre Londra.
Antena3.ro

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close