Antena 3 CNN Externe Armata libiană, depăşită numeric şi tehnologic de forţele coaliţiei internaţionale

Armata libiană, depăşită numeric şi tehnologic de forţele coaliţiei internaţionale

Armata libiană, depăşită numeric şi tehnologic de forţele coaliţiei internaţionale
Sursa foto: Foto: armytimes.com
20 Mar 2011   •   16:36
În faţa forţelor coaliţiei internaţionale, dotate cu tehnologie de ultimă generaţie, armata libiană pare o glumă proastă. Armamentul lui Gaddafi este vechi, iar armata nu compensează nici măcar prin numărul de soldaţi. Chiar dacă obţine bani frumoşi din petrol, Libia nu a investit deloc în armată.
 
Ghaddafi dispunea înaintea începerii revoluţiei de aproape 200 de avioane şi aproximativ 100 de elicoptere. Forţele sale aeriene sunt învechite şi par o pradă uşoară pentru piloţii vestici.Cele mai noi aparate de luptă sunt supersonicele Mirage, livrate de Franţa în anii '70.

Dar din cele 32 de aparate, guvernul de la Tripoli poate conta doar pe unul. Două au ajuns în Malta, când piloţii au dezertat, restul fiind la sol din cauza problemelor tehnice.În rest, arsenalul aviaţiei libiene cuprinde aproximativ 150 de avioane MiG 21 şi 23 şi Suhoi 22 răspândite pe cele 11 baze militare. Dar şi multe dintre acestea sunt stricate. Altele au fost capturate sau distruse de rebeli.
 
Şi apărarea antiaeriană este tributară tehnicii sovietice, Libia dispunând de numeroase baterii de rachete sol-aer cu rază mică şi medie de acţiune, dar vechi de patru decenii.

Terestru, regimul libian are aproximativ 40.000 de soldaţi şi mercenari şi de câteva sute de tancuri, dar vechi.

 
 

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close