Antena 3 CNN Externe Armata poloneză va efectua manevre militare pentru a-și testa capacitatea de a face față unei agresiuni

Armata poloneză va efectua manevre militare pentru a-și testa capacitatea de a face față unei agresiuni

Armata poloneză va efectua manevre militare pentru a-și testa capacitatea de a face față unei agresiuni
11 Mar 2015   •   22:49

Armata poloneză va desfășura anul acesta un program de aplicații militare pentru a-și testa "rezistența" în eventualitatea unei crize precum conflictul din Ucraina vecină, a declarat miercuri președintele polonez Bronislaw Komorowski, citat de agenția Associated Press.

După întâlnirea anuală cu principalii comandanți ai armatei și cu ministrul apărării Tomasz Siemoniak, destinată evaluării potențialului defensiv al țării și examinării posibilelor riscuri — reuniune la care ministrul german al apărării Ursula von der Leyen a fost invitat special—, șeful statului polonez a declarat în fața presei că națiunea trebuie să-și consolideze potențialul defensiv pentru a face față oricărei amenințări, cum ar fi și actualul conflict armat în care sunt implicați doi vecini ai Poloniei, respectiv Rusia și Ucraina.

Komorowski a precizat că programul de aplicații militare 'Country 2015' are ca obiectiv testarea capacităților armatei în contextul 'noului tip de criză pe care îl vedem dincolo de frontiera noastră de est'.

Tot mai preocupat de securitatea țării în urma conflictului din Ucraina, guvernul de la Varșovia a lansat un apel către toți cetățenii cu vârste cuprinse între 18 și 50 de ani să participe la programe de instrucție militară, inclusiv parlamentarii urmând să ia parte pe bază de voluntariat la astfel de antrenamente, pentru a da un exemplu tinerilor.

Ministrul Tomasz Siemoniak a anunțat încă din luna ianuarie că va adopta măsuri pentru a stimula tinerii să urmeze cariera militară, că se vor constitui unități paramilitare și că va fi sporit numărul exercițiilor pentru pregătirea rezerviștilor, în anul 2016 circa 38.000 de rezerviști urmând să fie chemați să participe la antrenamente militare, față de 12.000 anul acesta.

Armata poloneză este alcătuită începând din anul 2008 exclusiv din militari profesioniști, efectivele ei fiind în prezent de 85.000 de ofițeri și soldați.

De asemenea, guvernul de la Varșovia a demarat un amplu program de modernizare a armatei — accelerat după declanșarea conflictului din Ucraina — urmând să aloce pentru această inițiativă zeci de miliarde de euro în anii următori.

×
Subiecte în articol: exercitii manevre militare Rusia
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close