Antena 3 CNN Externe Armata turcă atacă pozițiile kurzilor din Siria, după ce SUA a anunțat că le retrage sprijinul

Armata turcă atacă pozițiile kurzilor din Siria, după ce SUA a anunțat că le retrage sprijinul

Armata turcă atacă pozițiile kurzilor din Siria, după ce SUA a anunțat că le retrage sprijinul
26 Aug 2016   •   12:32

 Forţele militare ale Turciei au atacat poziţii ale rebelilor kurzi în nordul Siriei, în seara zilei de joi, după ce aceştia au refuzat să se retragă spre est, informează vineri dimineaţa agenţia de presă Anadolu, preluată de DPA. 

Forţele turce au deschis focul asupra Unităţilor de Apărare a Poporului (YPG), aripa militară a Partidului Uniunii Democratice (PYD) al kurzilor sirieni. 

Potrvit Anadolu, armata turcă a replicat atacurilor PYD cu focuri de artilerie, atunci când rebelii au încercat să avanseze. 

Citând rapoarte ale serviciilor de informaţii, agenţia de presă turcă notează că rebelii kurzi nu s-au retras înapoi la est dincolo de fluviul Eufrat, cum era aşteptat după ce guvernele de la Ankara şi Washington au cerut ca unităţile YPG să se retragă. 

Vicepreşedintele american Joe Biden a declarat săptămâna aceasta că unităţile kurde trebuie să se retragă pe malul estic al râului Eufrat, pentru că în caz contrar SUA nu le va mai acorda sprijin. 

Ankara este îngrijorată în legătură cu avansul kurzilor, deoarece ea vede în PYD şi în YPG ramura siriană a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care au declanşat o insurgenţă pe teritoriul Turciei. 

Secretarul de stat al SUA, John Kerry, l-a asigurat într-o convorbire telefonică, joi dimineaţa, pe ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu că unităţile PYD se retrag la est de fluviul Eufrat. 

Ciocniri armate au avut loc joi în nordul Siriei între rebelii sirieni susţinuţi de Turcia şi forţele kurde siriene susţinute de SUA. 

Operaţiunea, intitulată ''Scutul Eufratului'', a fost lansată în noaptea de marţi spre miercuri de către armata turcă, susţinută de către forţele coaliţiei internaţionale antijihadiste, cu avioane de luptă şi forţe speciale, în scopul de a alunga gruparea Stat Islamic (SI) din localitatea Jarablus, situată în apropiere de frontiera Turciei cu Siria. 

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat miercuri că operaţiunea vizează atât Stat Islamic, cât şi YPG, aliat-cheie al SUA în lupta împotriva jihadiştilor.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: armata turca turcia Siria kurzi atac
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close