Antena 3 CNN Externe Armata ucraineană își apără pozițiile pe patru fronturi | ”Tancurile rusești ard perfect atunci când sunt lovite de ATGM-urile noastre”

Armata ucraineană își apără pozițiile pe patru fronturi | ”Tancurile rusești ard perfect atunci când sunt lovite de ATGM-urile noastre”

Trupele ucrainiene își apără pozițiile pe patru fronturi, în ciuda faptului că sunt în inferioritate numerică, a declarat vineri dimineață un oficial din Ministerul ucrainean al Apărării.

Armata ucraineană își apără pozițiile pe patru fronturi | ”Tancurile rusești ard perfect atunci când sunt lovite de ATGM-urile noastre”
Sursa foto: Twitter/EmilioMorenatti
de Alexandra Ionescu    |    25 Feb 2022   •   09:23

Sunt raportate lupte în zonele orașelor Kiev, Liov, Ivano-Frankivsk, Podilsk, Ochakiv, Mariupol, Harkiv, Senkivka și Chernihiv.

Un consilier guvernamental a declarat că "astăzi va fi cea mai grea zi", în timp ce Rusia încearcă să cucerească capitala Kiev.

El a declarat că Rusia intenționează să folosească tancuri pentru a pătrunde în oraș, adăugând că apărarea Ucrainei este pregătită cu rachete antitanc furnizate de aliații străini.

Exploziile au început înainte de zori la Kiev, când liderii occidentali programau o întâlnire de urgență, iar președintele Ucrainei a pledat pentru ajutor internațional.

Volodimir Zelenski a spus că guvernul deține informații că „grupuri subversive” invadează orașul, iar secretarul de stat al SUA Antony Blinken a spus că Kievul „ar putea foarte bine să fie sub asediu” în ceea ce oficialii americani cred că este o încercare a președintelui rus Vladimir Putin să ddărâme guvernul și să-și instaleze propriul regim. 

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, le-a spus parlamentarilor, într-un apel telefonic, că forțele mecanizate rusești care au intrat din Belarus se află la aproximativ 30 km de Kiev.

Rachetele rusești au bombardat orașe și baze militare în prima zi a atacului, iar oficialii ucraineni au declarat că au pierdut controlul asupra centralei nucleare de la Cernobîl dezafectate, scena celui mai mare dezastru nuclear din lume. Civili s-au îngrămădit în trenuri și mașini pentru a fugi.

„Rusia a pornit pe calea răului, dar Ucraina se apără și nu va renunța la libertatea sa”, a scris Zelenski pe Twitter. El a cerut joi sancțiuni și mai severe decât cele impuse de aliații occidentali și a ordonat o mobilizare militară completă care ar dura 90 de zile.

Zelenski a spus într-o adresă video că 137 de „eroi”, inclusiv 10 ofițeri militari, au fost uciși și 316 persoane rănite. Printre morți se numărau grăniceri de pe insula Zmiinyi (n.r. Insula Șerpilor) din regiunea Odesa, care a fost preluată de ruși.

El a încheiat un discurs emoționant spunând că „soarta țării depinde pe deplin de armata noastră, de forțele de securitate, de toți apărătorii noștri”. El a mai spus că țara a auzit de la Moscova că „vor să vorbească despre statutul neutru al Ucrainei”.

Biden urmează să se întâlnească vineri dimineață cu colegii lideri ai guvernelor NATO în ceea ce Casa Albă a descris drept un „summit virtual extraordinar” pentru a discuta despre Ucraina.

Președintele american Joe Biden a anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei, declarând că Putin „a ales acest război” și a arătat o viziune „sinistră” asupra lumii în care națiunile iau ce vor cu forța. Alte națiuni au anunțat, de asemenea, sancțiuni sau au spus că o vor face în curând.

„A fost întotdeauna vorba despre o agresiune liberă, despre dorința lui Putin de a avea imperiu prin orice mijloace necesare – prin hărțuirea vecinilor Rusiei prin constrângere și corupție, prin schimbarea granițelor prin forță și, în cele din urmă, prin alegerea unui război fără o cauză”, a spus Biden.

Blinken a spus în interviurile televizate că este convins că Rusia intenționează să răstoarne guvernul ucrainean, spunând că Putin vrea să „reconstituie imperiul sovietic” și că Kievul este deja „sub amenințare și ar putea foarte bine să fie sub asediu”.

Temându-se de un atac rusesc asupra capitalei, mii de oameni au intrat în subteran la căderea nopții, blocând stațiile de metrou din Kiev.

Invazia a început joi devreme cu o serie de lovituri cu rachete, multe asupra unor instalații guvernamentale și militare cheie, urmate rapid de un atac la sol în trei direcții. Oficialii ucraineni și americani au spus că forțele ruse atacau dinspre est spre Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei; din regiunea de sud a Crimeei, pe care Rusia a anexat-o în 2014; iar din Belarus spre nord.

Armata ucraineană a raportat vineri lupte semnificative în zona Ivankiv, la aproximativ 60 de kilometri nord-vest de Kiev, în timp ce forțele ruse se pare că au încercat să înainteze spre capitală dinspre nord. 

„Cea mai grea zi va fi azi. Planul inamicului este să străpungă coloanele de tancuri dinspre Ivankiv și Cernihiv până la Kiev. Tancurile rusești ard perfect atunci când sunt lovite de ATGM-urile noastre (rachete ghidate antitanc)”, a declarat consilierul Ministerului de Interne Anton Gerașcenko pe Telegram.

Zelenski, care mai devreme rupsese relațiile diplomatice cu Moscova și declarase legea marțială, a făcut apel la liderii mondiali, spunând că „dacă nu ne ajutați acum, dacă nu reușiți să oferiți o asistență puternică Ucrainei, mâine războiul va fi la ușa voastră."

Deși Biden a spus că nu are de gând să vorbească cu Putin, liderul rus a avut ceea ce Kremlinul a descris drept un „schimb serios și sincer” cu președintele francez Emmanuel Macron.

×
Subiecte în articol: Rusia Ucraina Kiev
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close