Antena 3 CNN Externe Armistiţiul între Israel şi Hamas, condiţionat de eliberarea lui Gilad Shalit

Armistiţiul între Israel şi Hamas, condiţionat de eliberarea lui Gilad Shalit

Armistiţiul între Israel şi Hamas, condiţionat de eliberarea lui Gilad Shalit
Sursa foto: armata israel
19 Feb 2009   •   01:43

Cabinetul israelian de securitate a hotărât în unanimitate să condiţioneze încheierea unui acord de armistiţiu în Fâşia Gaza de eliberarea militarului Gilad Shalit, luat ostatic acum doi ani, a anunţat miercuri un ministru israelian. "Cabinetul israelian de securitate a decis în unanimitate ca eliberarea militarului Shalit să fie condiţia pentru orice acord cu Hamas şi pentru deschiderea punctelor de trecere" cu Fâşia Gaza, a declarat ministrul de Interne şi membru al acestui cabinet, Meir Sheetrit.
"Ar fi ilogic să se ajungă la un acord cu Hamas, prin intermediul Egiptului sau nu, fără eliberarea lui Gilad Shalit", a reiterat el.
"Nimeni din cabinet nu crede că ar exista o altă prioritate", a adăugat ministrul.
Acest vot al cabinetului de securitate, care este format din 12 miniştri şi care s-a reunit miercuri, are loc în urma înăspririi poziţiei israeliene privind condiţiile armistiţiului, în special asupra deschiderii punctelor de trecere cu Fâşia Gaza.
Sâmbătă, premierul israelian în exerciţiu, Ehud Olmert, a menţionat că nu va exista nici un acord fără eliberarea lui Gilad Shalit, o turnură a situaţiei care l-a iritat pe preşedintele egiptean, Hosni Mubarak, a cărui ţară asigură medierea între Israel şi Hamas.
Mişcarea islamistă care controlează Fâşia Gaza a respins această condiţie.
Marţi, la Damasc, liderul Hamas, aflat în exil, Khaled Meshaal, a declarat că Israelul este cel "responsabil de obstacolele ridicate în calea eforturilor egiptene de a încheia un armistiţiu, adăugând o condiţie în ultimul minut".
"Cazul Shalit va fi rezolvat în cadrul unui schimb (între acesta) şi prizonierii noştri din închisorile israeliene", a adăugat Meshaal.
"Această poziţie sionistă impune condiţii de ultim moment. Aceasta contrazice total poziţiile egipteană şi palestiniană", a declarat purtătorul de cuvânt al Hamas, Fawzi Barhum.
Acesta a acuzat Israelul că încearcă să "şantajeze" Hamas şi alte grupări palestiniene şi a făcut apel către Egip să deschidă terminalul de la Rafah, singurul punct de frontieră care nu prin Israel.
Antena3.ro

×
Parteneri
Revolta fermierilor împotriva unui nou sistem antigrindină
x close