Antena 3 CNN Externe Lansarea misiunii Artemis 1 către Lună, din nou amânată

Lansarea misiunii Artemis 1 către Lună, din nou amânată

Lansarea misiunii Artemis 1 a fost anulată, sâmbătă, pentru a doua oară.

Lansarea misiunii Artemis 1 către Lună, din nou amânată
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Sep 2022   •   18:30

Programată inițial pentru ora 21:17 (după fusul orar al României), lansarea nu va avea loc din cauza dificultăților întâmpinate în faza de umplere a rezervoarelor, relatează presa franceză, care îl citează în acest sens pe directorul general al ESA, Agenția Spațială Europeană.

Varianta anulării lansării fusese evocată anterior, ca posibilitate, de CNN, tot ca urmare a problemelor la umplerea rezervoarelor lansatorului SLS.

Este a doua anulare a lansării misiunii din cauze tehnice, după cea de luni.

Sâmbătă, specialiștii NASA au descoperit o scurgere de hidrogen lichid și și-au petrecut cea mai mare parte a dimineții încercând să o rezolve, însă fără succes.

Hidrogenul lichid este parte a amestecului care generează, prin ardere, imensa forță de tracțiune necesară zborului în Cosmos a ansamblului format din propulsorul SLS și din capsula Orion.

Scurgerea de sâmbătă a împiedicat echipa tehnică să umple rezervorul de hidrogen lichid, în ciuda diferitelor proceduri de depanare, menționează CNN.

Ce s-a întâmplat luni, la prima tentativă de lansare

Programată luni după-amiază, prima tentativă a fost anulată după un cumul de probleme tehnice.

De atunci și până sâmbătă, testele au indicat că tehnicienii au reușit să repare o conductă de combustibil care prezenta scurgeri, potrivit celor declarate de Jeremy Parsons, un director adjunct de program al centrului spațial.

Alte două probleme care au contribuit, luni, la anularea lansării - un senzor de temperatură defect al motorului și unele fisuri în spuma protectoare - au fost rezolvate, spre satisfacția NASA, a indicat Mike Sarafin, managerul misiunii Artemis.

Însă asta nu a împiedicat apariția noilor probleme, sâmbătă.

Misiunea Artemis 1 are ca scop propulsarea, cu ajutorul rachetei Space Launch System, a capsulei Orion, fără echipaj uman, în jurul Lunii, pentru a verifica dacă propulsorul şi capsula aferentă sunt sigure, în vederea unor zboruri viitoare cu echipaje de astronauți.

×
Subiecte în articol: cnn Artemis 1 lansare anulată
Parteneri
Vremea de Paște și 1 mai. ANM anunță când se încălzește
x close