Antena 3 CNN Externe Aryana Sayeed, starul pop afgan care le-a scăpat de sub nas talibanilor după ce a primit amenințări cu moartea

Aryana Sayeed, starul pop afgan care le-a scăpat de sub nas talibanilor după ce a primit amenințări cu moartea

Aryana Sayeed, una dintre cele mai cunoscute interprete de muzică pop din Afganistan, a reușit să fugă din țară, relatează BBC.

Aryana Sayeed, starul pop afgan care le-a scăpat de sub nas talibanilor după ce a primit amenințări cu moartea
de Adrian Iclozan    |    19 Aug 2021   •   15:39

Ea a distribuit pe rețelele sociale o fotografie care o înfățișează în cala unui avion militar american, înconjurată de alți civili evacuați.

Sayeed, 36 de ani, a cărei notorietate artistică a trecut de granițele țării sale și care este urmărită de 1,3 milioane de utilizatori pe Instagram, a primit în trecut amenințări cu moartea, inclusiv din partea talibanilor, pentru aparițiile și pozițiile sale publice, considerate de conservatori drept un afront la adresa culturii afgane.

Artista a fost unul dintre susținătorii campaniei #WhereIsMyName, care a dus la modificarea legislației afgane, astfel ca numele femeilor să fie incluse pe cărțile de identitate.

În mesajul care însoțește imaginea sa în avionul american, Sayeed le mulțumește celor care și-au făcut griji pentru ea și îi îndeamnă să rămână uniți și în siguranță.

"Sunt în viață, sunt bine, după câteva nopți de neuitat. Am ajuns la Doha, în Qatar și aștept să mă întorc acasă, la Istanbul", precizează ea.

Aryana Sayeed a vorbit anul trecut cu jurnaliștii BBC despre amenințările cu moartea primite în trecut.

În 2016, în timp ce înregistra pentru o emisiune TV, un atentator sinucigaș s-a aruncat în aer în autobuzul postului de televiziune.

Șapte oameni au murit și alți 24 au fost răniți în urma atentatului.

Sayeed spune că în Afganistan femeile care vor să urmeze o carieră muzicală nu sunt bine văzute.

"Ei (afganii conservatori, n.r.) nu concep că o femeie dintr-o familie normală, cu un trecut normal, poate urma o carieră artistică (...) În Afganistan, la un moment dat, ajungi să te confrunți cu o situație de viață și de moarte. Însă dragostea și sprijinul din partea majorității oamenilor noștri mă determină să merg înainte și să lupt", afirmă ea.

În clipul următor, Aryana Sayeed într-o înregistrare în studio.

×
Subiecte în articol: Aryana Sayeed talibani
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close