Antena 3 CNN Externe Asasinarea unui colonel din Rusia ar putea spori tensiunile etnice

Asasinarea unui colonel din Rusia ar putea spori tensiunile etnice

Asasinarea unui colonel din Rusia ar putea spori tensiunile etnice
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
12 Iun 2011   •   11:37
Asasinarea de la sfârşitul săptămânii trecute la Moscova a unui colonel al armatei ruse condamnat în 2003 pentru uciderea unei cecene în Caucaz s-a soldat cu circa zece arestări în capitala rusă, conform AFP.

Aparent, măsurile ar fi fost luate de teama unor noi tensiuni etnice.

Asasinatul a survenit la câteva luni după ce valul de manifestaţii naţionaliste şi confruntări xonefobe de la finele lui 2010, declanşate de moartea unui tânăr suporter de fotbal din Moscova. Acesta era în conflict cu câţiva locuitori din Caucaz.

Astfel, poliţia a mobilizat efective importate în piaţa Manej, în apropiere de Kremlin. Ofiţerii au arestat zece persoane, printre care şi liderul unui grup naţionalist din Moscova, Vladimir Tor, conform agenţiei Interfax.

Colonelul Budanov a fost condamnat în 2003 la zece ani de închisoare pentru răpirea şi uciderea, în martie 2000, a tinerei Elza Kungaieva, o cecenã în vârstã de 18 ani.

La acel moment, ofiţerul comanda o unitate de blindate iar faptele s-au petrecut pe fondul celui de-al doilea război din Cecena, început în 1999 de Vladimir Putin.

Procesul colonelului Budanov a inflamat spiritele în Rusia. Privat de grad şi decoraţii, ofiţerul a fost ridicat la rangul de erou de naţionalişti.

 

×
Subiecte în articol: asasinare Vladimir Putin Rusia Moscova cecenia
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close