Antena 3 CNN Externe Un asteroid de mari dimensiuni va trece vineri pe lângă Pământ

Un asteroid de mari dimensiuni va trece vineri pe lângă Pământ

Un asteroid de mari dimensiuni se va apropia de Pământ vineri. Distanța la care va trece pe lângă Terra este echivalentă cu o treime din cea față de planeta cea mai apropiată, Venus.

Un asteroid de mari dimensiuni va trece vineri pe lângă Pământ
Sursa foto: Pixabay.com
de Cerasela Stafie    |    03 Ian 2022   •   18:12

Asteroidul 496860 (1999 XL136) va trece la 13,4 milioane de kilometri de Pământ vineri, 7 ianuarie 2022, potrivit Centrului NASA pentru Studii ale Obiectelor Apropiate de Pământ (CNEOS). Diametrul corpului ceresc este cuprins între 330 m și 750 m.

Planeta cea mai apropiată de Pământ, Venus, este de trei ori mai departe decât distanța la care va trece asteroidul. Marte este de 17 ori mai departe, la aproximativ 225 de milioane de km.

Se estimează că 496860 (1999 XL136) călătorește cu o viteză de 60.350 km/h, fiind de aproximativ 30 de ori mai rapid decât avioanele de luptă cu reacție și de 18 ori mai rapid decât gloanțe trase din puști.

Ultima dată când acest asteroid s-a apropiat de Pământ a fost în aprilie 2017 și se crede că va mai veni în proximitatea Pământului în iulie 2034.

Diametrul lui 496860 (1999 XL136) este estimat a fi între 330 m – 750 m, ceea ce înseamnă că poate fi de două ori mai lung decât Empire State Building (381 metri, SUA), scrie Newsweek.

Cum se calculează diametrul unui asteroid

Diferența atât de mare între diametrele estimate se datorează modului în care este calculată dimensiunea asteroidului. Pentru a determina diametrul, astronomii folosesc albedo - o măsurătoare a luminii vizibile, provenită de la Soare, reflectată pe suprafața asteroidului.

Această metodă poate duce la erori mari, deoarece dimensiunea nu este singurul factor care determină cantitatea de lumină reflectată de un asteroid, iar albedo este dependent de reflectivitatea suprafeței. Alți factori care afectează măsurătoarea includ modul în care este compusă materia, modul în care materia este distribuită pe suprafață și densitatea.

Albedoul depinde și de culoarea asteroidului. De exemplu, un asteroid cu o masă ușoară, cu material sfărâmicios sau poros pe ar putea părea foarte mare pentru astronomi.

În schimb, un asteroid cu o suprafață asemănătoare cărbunelui va reflecta mai puțină lumină, și, astfel, poate părea mai mic decât este în realitate. Tot la fel, de la milioane de kilometri distanță, un asteroid mare și întunecat ar putea arăta ca unul mic și ușor.

×
Subiecte în articol: asteroid Pamant Terra NASA
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close