Antena 3 CNN Externe Astronaut canadian: Văd din spaţiu efectele distrugerii Terrei

Astronaut canadian: Văd din spaţiu efectele distrugerii Terrei

Astronaut canadian: Văd din spaţiu efectele distrugerii Terrei
Sursa foto: alaska incalzire globala
28 Iul 2009   •   11:06

Un astronaut canadian care se află la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale declara că se pare că gheaţa de pe Pământ s-a topit puţin de când a fost ultima oară pe orbită, în urmă cu 12 ani.

Bob Thirsk, care a petrecut deja două luni la bordul staţiei, declara că în general este copleşit atunci când se uită pe fereastră, mai ales de atmosfera din jurul planetei.

"Este un voal foarte mic de atmosferă în jurul Terrei ce ne ţine în viaţă?, declara Thirsk în timpul unei conferinţe de presă. ?Există unele efecte ale distrugerii umane a Terrei?.


"Probabil este doar o percepţie, dar am sentimentul că gheţarii se topesc, zăpada de pe munţi este mai puţină decât acum 12 ani când am văzut-o ultima dată. Aceasta mă întristează."

Săptămâna aceasta au apărut de altfel noi fotografii realizate de sateliţi de spionaj american şi care au fost ţinute secret de administraţia Bush. Acestea arată, printre altele, acelaşi port din Alaska, care în vara anului 2006 avea în apropiere gheţari pentru ca un an mai târziu marea să fie liberă.

Fotografiile demonstrează cum încălzirea globală afectează Arctica. Peste un milion de kilometri pătraţi de gheaţă- o pierdere record- au dispărut în vara anului 2007, comparativ cu anul anterior.
Iar până acum nu au existat semne de revenire.

Dispariţia gheţii aduce numeroase pericole, au avertizat cercetătorii. Gheţarii sunt folosiţi de animale, precum urşii polari, ca platforme pentru vânătoare, iar fără aceştia ar putea muri de foame. În plus, gheaţa reflectă radiaţia solară, fără de care Oceanul Arctic se va încălzi şi mai mult.
Antena3.ro

×
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close