Antena 3 CNN Externe Atac armat într-o sală de concerte din Moscova. Zeci de persoane au murit și sute au fost rănite. Tavanul în flăcări a cazut peste oamenii din interior

Atac armat într-o sală de concerte din Moscova. Zeci de persoane au murit și sute au fost rănite. Tavanul în flăcări a cazut peste oamenii din interior

Un atac armat a avut loc vineri seară într-o sală de concerte din Moscova. Potrivit celor mai recente date cel puțin 40 de persoane au murit şi peste 140 de persoane au fost rănite. Tavanul în flăcări a căzut peste persoanele aflate în interior.

de Ioana Mircea    |    22 Mar 2024   •   19:58

Update 23.35 : ISIS a revendicat atacul asupra mall-ului Crocus, potrivit Reuters. Grupul "Stat Islamic” (până în 2014 – "Statul Islamic al Irakului și Levantului”, ISIS) este recunoscut ca organizație teroristă. Activitățile sale în Rusia sunt interzise.

Update 22.47 Suprafața incendiului de la Crocus a ajuns la 13.000 de metri pătrați. Incendiul nu a fost încă localizat, a transmis Ministerul Situațiilor de Urgență. Potrivit ultimelor date, peste 140 de persoane au fost rănite, conform publicației Zvezda.

Update 22.12 Cinci angajaţi ai mall-ului au fost reţinuţi de autorităţi. Printre victime se află şi trei copii. Mai multe elicoptere medicale au preluat victimele.

"Încă de la primele minute ale incidentului de la Crocus City Hall, preşedintele a fost informat despre începerea atacului armat. Preşedintele este constant informat de către toate serviciile relevante despre ceea ce se întâmplă şi despre măsurile luate. Şeful statului a dat toate instrucţiunile necesare", a adăugat Peskov, citat de agenţiile de presă ruse.

Update 22.06 A fost găsită o mașină plină de explozibil în parcarea Crocus City Hall.

Update 21.51 6.200 de persoane ar fi fost în interiorul sălii de concert, cu o capacitate de 7.300 de locuri, în momentul atacului.

Update 21.31 Potrivit unui martor ocular ar fi fost cel puțin 20 de atacatori.

Update 21.13 În Moscova a fost activat planul "Sirenă". Se strâng efective de Poliție pentru întăriri.

Update 20.41 Măsurile de securitate au fost întărite pe aeroporturile din Moscova

Update 20.32 Ministerul de Externe al Rusiei a numit ceea ce s-a întâmplat în mall-ul Crocus un atac terorist sângeros. O nouă explozie a avut loc în interiorul clădirii, potrivit unui reporter.

În GALERIA FOTO de mai jos puteți vedea mai multe imagini cu atacul sângeros din Moscova

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Update 20.26 ️Casa Albă și-a exprimat condoleanțe pentru împușcăturile de la Moscova, relatează Reuters. Casa Albă a numit ceea ce s-a întâmplat în mallul Crocus "un atac teribil" și a transmis încearcă să obțină mai multe informații despre asta.

Update 20.24 40 de persoane au murit și peste 100 sunt rănite. Tavanul în flăcări s-a prăbușit peste oamenii aflați în interiorul clădirii.

Update 20.20 La fața locului sunt trimise elicoptere pentru a stinge incendiul.

Update 20.19 "Noi înșine nu știm ce s-a întâmplat, urmărim știrile împreună cu voi”, a spus Yuri Cernizevski, directorul de concert al grupului Picnic, pentru Meduza.

"Se pare că a avut loc o tragedie. Totul s-a întâmplat chiar înainte să înceapă concertul. Am auzit zgomote, apoi ne-am dat seama că Crocusul ardea”, a remarcat Cernizevski. El a adăugat că în acest moment întregul grup a fost scos din sală. Potrivit acestuia, au fost evacuați și spectatorii. „Suntem într-un loc sigur”, a adăugat el, refuzând să ofere detalii.

Pompierii au evacuat aproximativ 100 de persoane din mall-ul "Crocus", oameni sunt salvați de pe acoperiș, transmite Direcția Principală a Ministerului Situațiilor de Urgență a Federației Ruse.

Update 20.17 Un martor ocular îi descrie pe terorişti: Cel puțin cinci persoane, cu barbă. Aceștia se comportă ca niște militari pregătiți și instruiți. În momentul trecerii către clădire, paznicii și oamenii care stăteau la uși au fost uciși. Apoi intrarea principală a fost blocată. Teroriștii sunt înarmați cu puști de asalt AKM. Unii transportă o mulțime de muniții diverse. Cel puțin doi dintre atacatori purtau rucsacuri, posibil conținând cocktail-uri Molotov.

Update 20.10 Numărul de persoane blocate în mall-ul "Crocus" din Moscova poate depăși 200. Potrivit informațiilor preliminare, acestea se ascundeau la etajul -1. Încă nu se știe dacă au reușit să iasă. Nu există date precise despre atacatori încă - unii martori spun că au fost mai mulți. Au tras cu arme automate și au detonat explozivi în clădire.

Pompierii nu pot interveni pentru stingerea și salvarea persoanelor - ei așteaptă intervenția forțelor speciale. Grupul "Picnic" nu a reușit să susțină concertul, muzicienii se aflau în culise când au început pușcăturile. Ei nu au fost răniți.

Martorii oculari relatează că acoperișul clădirii "Crocus" a început să se prăbușească. Oamenii sună la 112.

Patriarhul Kirill se roagă pentru cei răniți și pentru cei care ar putea fi în pericol, a declarat purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Ruse, Legoida.

Update 20.05 Peste 50 de echipe de ambulanță au fost trimise la Krasnogorsk pentru a oferi îngrijiri medicale tuturor celor care au nevoie, a declarat Ministerul Sănătății din Regiunea Moscova pentru RIA Novosti.

Știrea inițială

Agenția de presă rusă de stat RIA Novosti a relatat că mai mulți bărbați înarmați au tras focuri de armă vineri într-o sală de concerte din Moscova, provocând rănirea mai multor persoane.

RIA Novosti a declarat că cel puțin cinci persoane în uniforme de luptă au tras cu armele. Agenția de știri de stat Tass a relatat, de asemenea, că s-au tras focuri de armă la Crocus City Hall, o imensă sală de concerte situată la marginea vestică a capitalei ruse.

Mai multe instituții media rusești au raportat împușcăturile și au spus că centrul comercial era în flăcări. Un videoclip postat pe canalele aplicației rusești de mesagerie a arătat coloane uriașe de fum negru ridicându-se deasupra clădirii.

Potrivit datelor preliminare, împușcăturile ar fi putut fi efectuate de o mitralieră. Informațiile despre circumstanțele incidentului, precum și dacă există victime sau răniți, sunt clarificate, au declarat serviciile operaționale pentru TASS.

Potrivit celor care au reușit să scape, scaunele incendiate de teroriști ard. Oamenii nu-și pot contacta rudele, telefoanele nu funcționează. Preliminar, numărul victimelor a crescut la 50 de persoane. Cel puțin 15 persoane au murit. Primarul Moscovei este la fața locului.

Știre în curs de actualizare

×
Subiecte în articol: atac armat Moscova
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close