Antena 3 CNN Externe Atac armat. Sunt zeci de morți și de răniți

Atac armat. Sunt zeci de morți și de răniți

Atac armat. Sunt zeci de morți și de răniți
10 Mai 2018   •   12:28

Bilanţul atacurilor comise miercuri de militanţi ai organizaţiei Stat Islamic (SI) şi de talibani împotriva a două secţii de poliţie din capitala afgană Kabul este de 16 morţi, printre care 10 civili, şi 28 de răniţi, transmite joi dpa.

Potrivit Ministerului de Interne, cinci poliţişti şi un agent de securitate au fost ucişi în cele două atacuri.

Patru atacatori sinucigaşi au luat parte la primul atac, comis asupra unei secţii de poliţie în cartierul majoritar şiit Dasht-e Barchi din vestul capitalei. Doi poliţişti au fost ucişi şi alţi doi au fost răniţi.

Al doilea atac a fost lansat de un militant care şi-a detonat vesta explozivă lângă intrarea într-o altă secţie de poliţie. Alţi patru insurgenţi s-au adăpostit într-o clădire nelocuită şi au început să tragă asupra imobilelor din jur. Trei poliţişti şi un paznic al unei companii de telecomunicaţii au fost omorâţi.

Primul atac a fost revendicat de Stat Islamic, iar al doilea, de talibani.

Aproape 300 de persoane şi-au pierdut viaţa şi peste 500 au fost rănite în atacuri comise la Kabul în acest an. La 30 aprilie, două explozii au provocat moartea a 26 de persoane, printre care nouă jurnalişti.

Capitala afgană se confruntă cu o intensificare a atacurilor împotriva forţelor de securitate şi a civililor de când talibanii au anunţat lansarea ofensivei de primăvară, la 25 aprilie.

În noaptea de miercuri spre joi, forţele de securitate afgane au recucerit centrul unui district din provincia nordică Faryab, fără a întâmpina o rezistenţă semnificativă din partea talibanilor, au anunţat responsabili locali citaţi de dpa.

Talibanii deţin în continuare controlul districtului strategic Tala-o-Barfak din provincia nordică Baghlan, pe care l-au capturat marţi.

De la anunţarea ofensivei de primăvară talibane, cel puţin trei districte au trecut din mâinile talibanilor în cele ale forţelor afgane sau invers.

Un raport dat publicităţii săptămâna trecută de SIGAR, organismul public responsabilul cu controlul acţiunii americane în Afganistan, arată că talibanii şi alţi insurgenţi afgani controlează integral în prezent 14,5% din cele 407 districte ale ţării, în creştere cu 0,2% faţă de octombrie. Alte 30% din districte sunt în dispută între forţele afgane şi insurgenţi.

×
Subiecte în articol: atac armat
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close