Antena 3 CNN Externe Kievul a lansat un atac menit să captureze centrala nucleară Zaporojie cu tot cu inspectorii AIEA aflați acolo, acuză Moscova

Kievul a lansat un atac menit să captureze centrala nucleară Zaporojie cu tot cu inspectorii AIEA aflați acolo, acuză Moscova

Ministerul rus al Apărării susține că forțele ucrainene au încercat să ocupe centrala nucleară Zaporojie într-un atac care a avut loc vineri noapte.

Kievul a lansat un atac menit să captureze centrala nucleară Zaporojie cu tot cu inspectorii AIEA aflați acolo, acuză Moscova
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Sep 2022   •   16:12

Potrivit instituției ruse, o forță navală ucraineană formată din peste 250 de militari a încercat să acosteze pe malul unui lac din apropiere de centrala nucleară Zaporojie, în sudul Ucrainei, vineri, la ora locală 23.00.

"În ciuda prezenței reprezentanților Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala nucleară Zaporojie, regimul de la Kiev a încercat încă o dată să ocupe uzina", a transmis ministerul rus, potrivit căruia forțele Moscovei au dejucat operațiunea cu ajutorul elicopterelor militare şi al avioanelor de luptă.

20 de bărci ucrainene au fost distruse și altele au fost dispersate, atacul fiind respins, susține sursa citată.

Agenția Reuters, care transmite poziția ministerului rus, precizează că nu a putut verifica informațiile respective.

Vizita AIEA la centrală a dus la menținerea permanentă a inspectorilor AIEA

În ultimele luni, Kievul şi Moscova s-au acuzat reciproc de atacuri asupra centralei nucleare, cea mai mare din Europa.

Centrala a fost capturată de forțele ruse în martie, dar este conectată în continuare la rețeaua electrică ucraineană și este operată de personal ucrainean.

AIEA, Agenția de monitorizare atomică a Organizației Națiunilor Unite, a negociat cu Rusia și cu Ucraina și trimis, joi, o misiune de inspecție la centrala nucleară, pe fondul îngrijorărilor că o escaladare a situației ar putea duce la un dezastru atomic în Europa, similar sau mai mare decât cel de la Cernobâl, din 1986.

Șeful AIEA a plecat din complexul nuclear-electric după doar câteva ore, dar a anunțat că doi inspectori AIEA vor rămâne în permanență la centrală.

Atât Rusia, cât și Ucraina au spus că situația este gravă și că riscul unei catastrofe nucleare este mare.

Ucraina și Occidentul susțin că Rusia folosește centrala ca bază pentru arme grele pentru a descuraja Ucraina să tragă asupra acestora.
 

×
Subiecte în articol: centrala nucleara Zaporojie Moscova atac AIEA
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close