Antena 3 CNN Externe Atacul din Arizona, soldat cu şase morţi şi 13 răniţi. Membră a Congresului împuşcată în cap, în stare critică

Atacul din Arizona, soldat cu şase morţi şi 13 răniţi. Membră a Congresului împuşcată în cap, în stare critică

Atacul din Arizona, soldat cu şase morţi şi 13 răniţi. Membră a Congresului împuşcată în cap, în stare critică
09 Ian 2011   •   10:02

Gabrielle Giffords, membru în congresul american, a fost împuşcată în cap, şase persoane au fost ucise - printre acestea şi un copil de 9 ani si un judecator federal - iar alţi 13 oameni au fost grav răniţi în urma unui atac armat produs în Tucson, statul Arizona. Giffords  a fost operată, iar medicii s-au declarat optimişti în privinţa şanselor ei de supravieţuire.

De altfel, surse apropiate familiei au delarat că aceasta şi-ar fi revenit din anestezie şi ar fi discutat deja cu poliţia. Atacatorul a fost reţinut de poliţie, cu ajutorul martorilor.

Atacul s-a produs într-un magazin din Tucson, unde Gabrielle Giffords avea prima întâlnire cu alegătorii, după scrutinul parlamentar din noiembrie. Pe neaşteptate, un individ a deschis focul asupra mulţimii.

Până la urmă, agresorul a fost doborât la pământ de doi martori ai incidentului. Mai multe persoane au murit pe loc sau au fost transportate, în stare critică, la spital.

Printre victime se numără şi o fetiţă de nouă ani, un judecător federal şi unul dintre asistenţii deputatei Giffords. La început, s-a anunţat că şi aceasta fusese ucisă. Ea a supravieţuit atacului, deşi un glonţ i-a traversat capul.

Deputata rănită a primit mesaje de simpatie atât de la aliaţii politici, cât şi de la adversari.

În vârstă de 40 de ani, căsătorită cu un astronaut, Gabrielle Giffords şi-a atras, totuşi, multă ostilitate din partea republicanilor din 2006, când a fost aleasă pentru prima dată. După ce a susţinut reforma sistemului sanitar, promovată de Obama, a primit mesaje de ameninţare, biroul i-a fost vandalizat, iar liderii republicani au declarat-o "o ţintă".

Încă nu se ştie dacă politica a motivat acţiunea nebunească a agresorului, Jared Lee Loughner, de 22 de ani. Tânărul este cunoscut ca un tip izolat şi cu probleme de comportament.

Loughner a postat, acum câteva luni, pe internet un fel de mesaj de adio incoerent, în care vorbea de terorism, dar şi de "controlul minţilor" şi "spălarea creierelor". Acum doi ani, el a încercat să se înroleze în armată, dar a fost respins din motive pe care militarii nu doresc să le dezvăluie.

 


×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close