Antena 3 CNN Externe Atacuri armate la moschei din Noua Zeelandă. 49 de persoane au fost ucise. Totul a fost transmis pe internet - VIDEO

Atacuri armate la moschei din Noua Zeelandă. 49 de persoane au fost ucise. Totul a fost transmis pe internet - VIDEO

Atacuri armate la moschei din Noua Zeelandă. 49 de persoane au fost ucise. Totul a fost transmis pe internet - VIDEO
15 Mar 2019   •   08:21

Update. Numărul persoanelor ucise în atac a urcat la 49. 

Update: Atacatorul avea viziuni extremiste, anti-musulmane. Pe armele folosite în atac a scris numele unor figuri militare celebre care au luptat de partea ”creștinătății” împotriva musulmanilor, dar și ale altor extremiști care au comis atacuri similare.

Update: Premierul neozeelandez a afirmat că 40 de persoane au murit și alte cel puțin 20 au fost rănite. Atacul a fost clasificat drept unul terorist.

Update: Atacul este unul terorist, deși autoritățile evită să spună acest lucru. Primele estimări indică peste 40 de victime.

Atacatorul ar fi Brenton Tarrant, un bărbat care a postat pe pagina sa de Facebook un manifest, iar apoi a transmis live atacul.

ATENȚIE! IMAGINI CARE VĂ POT AFECTA EMOȚIONAL

 

Update: Zeci de străzi au fost închise de poliție, iar recomandările la această oră sunt ca toate moscheile să rămână închise.

Știrea inițială

Mai mulţi oameni au fost ucişi în timpul unor incidente armate asupra a două moschei din oraşul neozeelandez Christchurch în timpul rugăciunii de vineri, a declarat poliţia, care a anunţat că patru persoane au fost reținute, informează AFP. 

"Decesele, din câte ştim, s-au produs în două locuri, o moschee pe Deans Avenue şi o altă moschee pe Linwood Avenue", a declarat comisarul Mike Bush, care a adăugat că patru persoane au fost reţinute. Totuşi, anchetatorii nu sunt siguri de numărul autorilor implicaţi în aceste incidente, care ar putea fi mai mulţi. 

În această zi de rugăciune pentru musulmani, poliţia le-a cerut credincioşilor să evite moscheile "peste tot în Noua Zeelandă", a insistat Bush. 

Presa locală a transmis că până la şase persoane ar fi murit şi un număr neprecizat ar fi fost rănite. Un perimetru uriaş în jurul acestui oraş a fost stabilit de către forţele de ordine. 

"Poliţia răspunde la maximum capacităţii sale pentru a face faţă situaţiei, dar riscurile rămân extrem de ridicate", a transmis instituţia într-un comunicat. 

În momentul incidentului armat, moscheea Masjid al Noor, de pe Deans Avenue, era plină de credincioşi, printre care şi membrii echipei naţionale de cricket a Bangladeshului, care au scăpat nevătămaţi. 

Un martor a povestit pe site-ul de ştiri Stuff.co.nz că se pregătea să se roage când a auzit focuri de armă. În timp ce fugea, şi-a văzut soţia, care murise în faţa moscheii. Un alt bărbat a declarat că a văzut trupuri peste tot, iar un al treilea martor a explicat pentru Radio New Zealand că a auzit focuri de armă şi a văzut patru persoane căzute la pământ, "cu sânge peste tot". 

Potrivit unor informaţii neconfirmate, atacatorul purta haine care păreau a fi militare. 

Comisarul Bush a explicat că toate şcolile din oraş au fost închise. Şi clădirile publice precum biblioteca centrală au fost închise. 

"Poliţia le cere tuturor persoanelor aflate în centrul oraşului Christchurch să nu iasă pe străzi şi să semnaleze orice fel de comportament suspect", a insistat el. 

Municipalitatea a deschis o linie de telefon de urgenţă pentru părinţii îngrijoraţi de soarta copiilor lor, care participau la un marş împotriva schimbării climatice nu departe de locurile în care au avut loc atacurile. 

Nicio informaţie oficială cu privire la numărul exact al victimelor nu era disponibilă până la sfârşitul după-amiezii. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Noua Zeelanda atac
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close