Antena 3 CNN Externe Atentat în Irak: peste 55 de morţi

Atentat în Irak: peste 55 de morţi

Atentat în Irak: peste 55 de morţi
12 Dec 2008   •   04:29

Un sinucigaş cu bombă a omorât cel puţin 55 de oameni într-un restaurant din Kirkuk, în nordul Irakului.
Alte 100 de persoane au fost rănite în explozia produsă în restaurantul kurd. Se pare că, în momentul exploziei, în local se aflau oficiali kurzi care discutau cu lideri tribali arabi. Un sinucigaş a activat centura cu explozibil în mijlocul restaurantului, au declarat oficialii şi cel puţin un martor, citaţi de BBC. O altă locaţie a aceluiaşi lanţ de restaurante a fost ţinta unui atac cu o maşină capcană anul trecut, când au rezultat 25 de morţi.
De altfel, în Kirkuk, un oraş mixt, au existat mereu tensiuni între arabi, kurzi şi turkmeni.
Un angajat al restaurantul povestea că explozia a avut loc imediat după ce un bărbat şi-a parcat maşina în faţa localului şi a intrat. Răniţii au fost transportaţi la spitalul din localitate, unde s-a constatat că 30 dintre ei sunt în stare foarte gravă, scrie AFP.
Vicepreşedintele consiliului provinciei Kirkuk, Rebwar Talabani, declara că restaurantul era extrem de popular printre politicieni. Ei îl apreciau mai ales şi pentru că ?este mai sigur? decât altele.
De asemenea viceguvernatorul Kirkuk, Saeed Rakan, declara că atacul pare motivat politic. O delegaţie a Uniunii Patriotice a Kurdistanului se întâlnea cu consilieri din zona al-Hawija, iar ţinta ar fi fost tocmai aceşti consilieri.
Deşi în general violenţele au scăzut ca intensitate îmn Irak, regiuena nordică, cu oraşele Kirkuk şi Mosul rămâne periculoasă.
De altfel, situaţia este atât de gravă în Kirkuk încât alegerile locale programate în Irak pentru anul următor, aici nu vor fi organizate.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: atentat cu bomba Irak
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close