Antena 3 CNN Externe Atentat în Libia. Cel puțin 22 de persoane au fost ucise

Atentat în Libia. Cel puțin 22 de persoane au fost ucise

Atentat în Libia. Cel puțin 22 de persoane au fost ucise
03 Aug 2016   •   08:07

Un automobil-capcană care a avut ca ţintă forţele de securitate din oraşul Benghazi din estul Libiei a ucis marţi cel puţin 22 de persoane şi a rănit alte 20, potrivit unui comandant militar şi unor oficialităţi medicale citate de Reuters. 

Explozia a avut loc într-o zonă rezidenţială din cartierul Guwarsha, scena unor lupte între forţele de securitate fidele guvernului din estul Libiei şi Consiliul Shura al Revoluţionarilor din Benghazi, o alianţă a islamiştilor cu alţi opozanţi. Gruparea, care include şi o componentă al-Qaeda, a revendicat atacul într-un comunicat postat pe mai multe site-uri media şi susţine că a ucis 28 de persoane şi a rănit 70. În zonă acţionează şi Statul Islamic. 

A fost a patra explozie a unui vehicul la Benghazi în ultima săptămână. La doi ani de la lansarea ofensivei împotriva Consiliului Shura, Armata Naţională Libiană (LNA) comandată de Khalifa Haftar nu controlează încă întregul oraş. A fost şi cea cu cele mai grave consecinţe: un martor citat de Reuters afirmă că explozia a dărâmat un imobil cu două etaje şi a distrus 10 vehicule, dintre care mai multe blindate. Patru comandanţi de teren s-au numărat printre victime, iar cadavrele unor soldaţi au rămas sub ruine. 

Potrivit unui alt comandant LNA, Fadel al-Hassi, atacul a vizat o adunare a unităţii forţelor speciale. Trupele lui Haftar sunt aliate cu guvernul stabilit în estul Libiei din 2014, odată cu instalarea de către grupuri armate a unei administraţii rivale în capitala Tripoli. 

Anul acesta, la Tripoli s-a instalat un guvern susţinut de ONU, dar respins deocamdată de Haftar şi de guvernul din est. Preşedintele american Barack Obama a afirmat marţi că susţinerea guvernului de la Tripoli este în interesul securităţii naţionale a Statelor Unite. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Libia atentat atac terorist Benghazi
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close