Antena 3 CNN Externe Atentat sinucigaş în Pakistan: 11 morţi

Atentat sinucigaş în Pakistan: 11 morţi

Atentat sinucigaş în Pakistan: 11 morţi
Sursa foto: atentat sinucigas
10 Iun 2009   •   00:40

Un camion încărcat cu exploziv a fost detonat la un hotel de lux din oraşul pakistanez Peshawar, capitala provinciei nord-vestice, martoră a violenţei talibane. 11 persoane au fost ucise şi 52 ucise în urma atentatului sinucigaş.
Doi străini s-au numărat printre cei ucişi, a precizat ministrul Informaţiei Mian Iftikhar Hussain.
Atacatorii au pătruns în zona hotelului de cinci stele Pearl Continental, au împuşcat gardienii şi au intrat cu vehiculul în clădire înainte de a detona bomba.
Este al şaptelea atac cu bombă în acest oraş în ultima lună, gesturi considerate a fi răzbunarea militanţilor talibani pentru ofesiva militară de şase săptămâni contra lor.

Cel puţin "11 persoane au fost ucise şi alte 52 rănite" marţi seara, la Peshawar, a declarat şeful poliţiei provinciale, Malik Naveed, care se teme că bilanţul s-ar putea agrava.

"Explozia a creat un crater adânc şi a distrus partea de vest a hotelului", a declarat un jurnalist al AFP aflat la locul incidentului.

"Peste 500 de kilograme de explozivi au fost folosite", a declarat un alt oficial de rang înalt din cadrul poliţiei, Shafqat Malik.

Pearl Continental nu mai este de mult timp vizitat de străini, dar membrii unor organizaţii neguvernamentale care lucrează în continuare în Peshawar obişnuiau să ia cina la restaurantul hotelului.

Poliţia încerca să pătrundă în clădire cu prudenţă, temându-se că în interior s-ar putea afla atacatori. Martorii şi oficialii din cadrul serviciilor de securitate au declarat că s-au auzit focuri de armă înaintea exploziei.

Această explozie aminteşte de atentatul spectaculos care a distrus integral hotelul Marriott din Islambad, la 20 septembrie 2008, când un kamikaze a detonat un camion încărcat cu o tonă de explozivi şi a ucis 60 de persoane.

Atentatul din Peshawar survine pe fondul accentuării presiunii asupra talibanilor de către forţele de securitate, după ce aceştia s-au extins în afara bastioanelor lor din zonele tribale frontaliere cu Afganistanul, unde au ajutat al-Qaida să îşi reconstituie forţele.

Hotelul Pearl Continental beneficiază de un impresionant dispozitiv de securitate ca toate hotelurile mari din ţară după atentatul de la Marriott. Toate marile oraşe pakistaneze sunt în stare de alertă maximă de câteva zile, patrulate mai mult decât oricând de forţe de ordine şi blocate de numeroase puncte de control rutier

Aproape 2000 de oameni au fost ucişi în atacuri ale talibanilor din Pakistan din iulie 2007. Pe de altă parte, Pakistan pretinde că a ucis peste 1350 militanţi de când a început ofensiva militară contra talibanilor, pe 26 aprilie.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: atentat sinucigas pakistan
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close