Antena 3 CNN Externe Atentatul din Moscova ar fi fost comis de o femeie. Comunitatea internaţională condamnă atacul

Atentatul din Moscova ar fi fost comis de o femeie. Comunitatea internaţională condamnă atacul

Atentatul din Moscova ar fi fost comis de o femeie. Comunitatea internaţională condamnă atacul
Sursa foto: Foto: trt-world.com
25 Ian 2011   •   09:50

Atentatul sinucigaş produs luni după-amiază pe aeroportul Domodedovo din Moscova a fost comis, se pare, de o femeie kamikaze şi un complice. Informaţia a fost furnizată de o sursă din cadrul poliţiei, citată de RIA Novosti. Conform acesteia, modul de operare este cel folosit de către rebelii din Caucazul de Nord. Între timp, liderii politici din întreaga lume au condamnat atacul soldat cu moartea a 35 de persoane.

"Explozia a avut loc în momentul în care presupusa teroristă şi-a deschis geanta", a declarat sursa citată. "Terorista era însoţită de un bărbat, care se afla lângă ea şi al cărui cap a fost smuls de explozie", a adăugat sursa.

Oficialul citat mai susţine că nu este exclus ca teroriştii "să fi intenţionat să lase explozibilul în sală şi ca explozia să se fi produs accidental".

O altă variantă luată în calcul este aceea ca bomba "să fi fost declanşată de la distanţă, deşi niciun element nu susţine pentru moment această ipoteză".
 
"Atentatul a fost comis potrivit tehnicii obişnuite folosite de cetăţenii din Caucazul de Nord", a conchis sursa din cadrul poliţiei.

Liderii politici ai lumii, îngroziţi de atac

Atentantul sinucigaş produs pe aeroportul internaţional Domodedovo din Moscova a fost condamnat ferm de comunitatea internaţională. Mai mulţi lideri politici din întreaga lume au prezentat condoleanţe rudelor victimelor şi şi-au exprimat solidaritatea faţă de poporul şi Guvernul rus, relatează AFP.

Iată câteva dintre reacţiile liderilor politici:

- SUA: Preşedintele Barack Obama "condamnă cu fermitate acest atentat revoltător", potrivit purtătorului său de cuvânt, Robert Gibbs

- UNIUNEA EUROPEANĂ: Preşedintele UE, Herman Van Rompuy s-a declarat "scandalizat de acest act criminal", cerând ca instigatorii acestuia să fie "identificaţi şi pedepsiţi". Preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, a condamnat un "atentat terorist laş". Preşedintele Parlamentului European (PE), Jerzy Buzek, a apreciat că "terorismul şi violenţa nu pot niciodată să fie justificate"

- NATO: Secretarul general Anders Fogh Rasmussen s-a declarat "şocat" de atentat, calificat ca un "act oribil". "Va fi necesar să consolidăm cooperarea noastră în lupta noastră contra terorismului", a adăugat el

- ONU: Secretarul general Ban Ki-moon s-a declarat "îngrozit de atentatul sângeros cu bombă" şi "condamnă acest act de violenţă deplorabil şi nejustificabil contra (unor persoane) nevinovate"

- GERMANIA: Cancelarul Angela Merkel şi-a exprimat "oroarea". Ministrul de Externe Guido Westerwelle a condamnat această "crimă crudă în modul cel mai virulent". "Este un act barbar pe care nimic nu îl poate justifica", a apreciat el

- FRANŢA: Preşedintele Nicolas Sarkozy a condamnat "cu cea mai mare fermitate atentatul odios" de la Moscova, denunţând un "act barbar şi laş"

- MAREA BRITANIE: Premierul David Cameron a condamnat "cu tărie" acest "atentat îngrozitor"

- ITALIA: Ministrul Afacerilor Externe Franco Frattini a "condamnat în mod ferm gravul atentat", calificat drept "act barbar şi nejustificabil"

- SPANIA: Ministrul Afacerilor Externe a condamnat "în termenii cei mai energici" atentatul

- OSCE: "Nu poate să existe justificare pentru un atac brutal contra civililor nevinovaţi", a declarat preşedintele Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, lituanianul Audronius Azubalis

- ISRAEL: Premierul Benjamin Netanyahu şi-a exprimat "solidaritatea cu poporul rus, în lupta contra terorismului". "Terorismul este internaţional, iar reacţia trebuie să fie, de asemenea, internaţională", a declarat el
   
- PALESTINIENI:
Preşedintele Mahmoud Abbas a "condamnat atentatul sinucigaş terorist de pe aeroportul din Moscova"

- VENEZUELA: Preşedintele Hugo Chavez şi-a exprimat "cea mai profundă indignare" şi a condamnat "barbaria teroristă sub toate formele şi manifestările ei"

- TURCIA: Ankara condamnă "în mod ferm" atentatul, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Exterme

- CHILE: Ministerul Afacerilor Externe "reiterează respingerea oricărei forme de terorism şi violenţă, mai ales când vizează populaţii civile"

- AFGANISTAN:
Preşedintele Hamid Karzai a declarat că autorii atentatului sunt "terorişti internaţionali şi inamici ai umanităţii"

- CHINA: "China condamnă atacurile teroriste şi susţine puternic măsurile ruse pentru combaterea terorii", i-a scris preşedintele Hu Jintao preşedintelui rus, Dmitri Medvedev

 



×
Subiecte în articol: Moscova atentat kamikaze femeie
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close