Antena 3 CNN Externe Au început alegerile legislative în Israel. Netanyahu se arată optimist

Au început alegerile legislative în Israel. Netanyahu se arată optimist

Au început alegerile legislative în Israel. Netanyahu se arată optimist
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de M.Z.    |    22 Ian 2013   •   08:56

Birourile de vot s-au deschis marţi dimineaţa în Israel, în vederea alegerilor legislative anticipate pentru cel de-al 19-lea Knesset (parlamentul israelian unicameral), la care premierul Benjamin Netanyahu (dreapta) este considerat favorit, informează AFP.

Birourile de vot se vor închide la ora 22.00 (22.00 ora României), iar dispozitivul de securitate va fi consolidat. Posturile de televiziune vor da imediat publicităţii estimările încă de la închiderea urnelor.

Benjamin Netanyahu a votat împreună cu soţia lui, Sara, şi cu cei doi fii ai cuplului, într-un birou de vot din Rehavia, un cartier luxos din centrul Ierusalimului, unde se află reşedinţa sa oficială.

Ce spun sondajele de opinie


Aproximativ 5,6 milioane de israelieni votează pentru reînnoirea Knessetului, format din 120 de deputaţi, iar cele mai recente sondaje de opinie arătă că învingător blocul Likud condus de premierul Netanyahu, cu 32-35 de mandate în Knesset.

Din coaliţia de dreapta/extremă-dreapta face parte şi formaţiunea ultranaţionalistă Israel Beitenou, condusă de ministrul de externe Avigdor Liebrman. Partidul naţionalist religios al lui Naftali Bennett, care îi susţine pe coloniştii evrei, este creditat cu 15 mandate, faţă de 3 în actualul Knesset, potrivit aceloraşi sondaje de opinie.

La legislativele anticipate de marţi, Partidul Muncii (centru-stânga) ar urma să obţină cel puţin 16 mandate, pe următoarele locuri figurând noile partide Yesh Atid şi Hatnouha. Yesh Atid este creditat cu 10-13 mandate, iar Hatnouha (centru), mişcare creată de fosta şefă a diplomaţiei israeliene, Tzipi Livni, cu 7-8 locuri.

În orice situaţie, blocul dreapta/extremă-dreapta va devansa formaţiunile moderate, care nu au reuşit să se mobilizeze suficient în vederea alegerilor, ceea ce i-ar asigura liderului Likud un nou mandat, al treilea, în calitate de prim-ministru.

În calitate de lider al listei celei mai puternice, "Bibi" Netanyahu este aproape sigur că va obţine un al treilea mandat, al doilea consecutiv.




×
Subiecte în articol: Benjamin Netanyahu Israel alegeri alegeri
Parteneri
El este tânărul de 27 de ani, ucis pe o stradă din Suceava!
x close